Verhuistips – Zelf uw spullen inpakken

Over een maand is het zover! U gaat verhuizen! U heeft er ontzettend veel zin in maar kijkt op tegen het in pakken van de goederen. U kunt er voor kiezen om een verhuizer in te huren om uw spullen in te pakken, maar u kunt dit natuurlijk ook zelf doen. Hoe u dit het beste en slimste kan doen leest u in dit artikel. Maar eerst de belangrijkste tip: begin op tijd met in pakken!

Verpakkingsmateriaal

Om uw spullen veilig en wel te kunnen overbrengen naar de nieuwe woning is goed verpakkingsmateriaal een vereiste. Het meest belangrijk is natuurlijk de verhuisdoos. U kunt deze dozen kopen of huren en deze zijn als nieuw of tweedehands verkrijgbaar. Er is duidelijk kwaliteitsverschil te zien tussen verschillende verhuisdozen. De verhuisdozen bij een doe-het-zelf zaak zijn namelijk van mindere kwaliteit dan de verhuisdozen van een winkel die gespecialiseerd is in verhuismaterialen. Zorg er dus voor dat u de juiste verhuisdoos aanschaft. Verhuisdozen zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Er zijn normale verhuisdozen, garderobedozen, boekendozen, schilderijdozen en dozen met vakverdeling. Daarnaast is er nog meer verpakkingsmateriaal zoals een verhuisdeken of een beschermhoes. Een verhuisdeken beschermt voorwerpen tijdens transport en een beschermhoes biedt bescherming tegen stof. Verder is er ook nog noppenfolie, wikkelfolie, matrashoezen en serviespapier. Om de dozen goed af te sluiten is een goede tape rol tape zeker nodig.

Slim inpakken

Hieronder volgen een aantal tips om zo slim mogelijk te kunnen inpakken:

  • Maak de verhuisdoos niet te zwaar. Verdeel zware artikelen over verschillende dozen om zo het gewicht te verdelen. Dozen met bijvoorbeeld alleen serviesgoed of boeken worden vaak snel te zwaar. Vul daarom de dozen ook op met handdoeken, theedoeken, kleding en ander licht materiaal.
  • Pak elke onderdeel van het servies apart en losjes in. Gebruik hiervoor inpakpapier. U kunt beter te veel inpakpapier gebruiken dan te weinig. U kunt ook oude kranten gebruiken om mee in te pakken.
  • Zet bekers en koppen recht op in een doos. Begin met het grootste formaat onder. Zet de schoteltjes op de zijkant op een rijtje in de doos.
  • Vul de doos goed op zodat de inhoud niet kan verschuiven. Gebruik bijvoorbeeld linnengoed als opvul materiaal.
  • Geef op de doos aan wanneer er breekbare dingen in zitten. En ook slim: geef per doos aan wat er in zit. Dit scheelt bij het uitpakken een hoop tijd.
  • Pas op: brandbare goederen mogen niet worden ingepakt. Verandering in temperatuur en druk kan zorgen voor lekkage of zelfs een explosie. Als u deze soort spullen toch inpakt en ze verwonden mensen, dan bent u hier zelf aansprakelijk voor.
  • Verpak nette kleding in dozen, maar overige kledingstukken, dekens en gordijnen kunnen best vervoerd worden in plastic zakken.
  • Als u uw spullen laat verhuizen door een verhuizer, is het ook slim om op de doos te zetten waar deze heen moet. Dit maakt het voor de verhuizer veel gemakkelijker.
  • Demonteer de lampen in uw oude woning als laatste en installeer ze weer als eerste in de nieuwe woning. Verhuizen zonder licht gaat natuurlijk niet.
  • De laatste, maar ontzettend belangrijke tip: sluit de verhuisdoos correct af!

Verhuiswagen

Als alles is in gepakt gaat het natuurlijk in de verhuiswagen. Begin met het inladen van de grootste meubels en vul de tussenruimtes op met kleinere meubels en verhuisdozen. Om beschadigen te voorkomen kunt u de spullen het beste met een spanband vastzetten. Ook slim: dekens op de grond en langs de wand neerleggen ter bescherming. Verder is het beste om meubels, die naar dezelfde ruimte moeten in de nieuwe woning, bij elkaar neer te zetten.