Zelf verhuizen

Heeft u zin in uw verhuizing en gaat u het liefst zelf verhuizen? Met een goede voorbereiding zorgt u ervoor dat de verhuisdag zo soepel mogelijk verloopt. Bovendien bespaart u flink op de verhuiskosten. Die kunt u goed gebruiken om uw helpende familie en vrienden te trakteren op een lekkere maaltijd na het harde werk. Wilt u toch liever verhuizen met de hulp van een verhuisbedrijf?

Start gratis offerteaanvraag!

U krijgt hierna de offertes van meerdere bedrijven in uw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot 40% op de verhuiskosten.

Lees verder voor handige tips en tricks om zelf te verhuizen. We geven u een duidelijk beeld van de verhuiskosten voor uw DIY-verhuis en u leest wat er absoluut niet mag ontbreken op uw verhuis checklist.

Voordelen van zelf verhuizen

Zelf verhuizen bespaart u de arbeidskosten van een verhuizer. Dat is voor veel mensen de belangrijkste reden om zelf de verhuis uit te voeren. Daar komt nog bij dat u zelf de volledige controle behoudt en dat het niet uitmaakt als de verhuisdag iets uitloopt. U betaalt namelijk niemand per uur!

De grootste voordelen op een rij:

 • U heeft zelf de volledige controle over uw verhuis.
 • Het maakt niet uit als de verhuis uitloopt, u betaalt geen arbeidskosten.
 • Met familie en vrienden die helpen kan een verhuizing een gezellige gebeurtenis zijn.
 • U bespaart op de verhuiskosten.

Op de verhuis voorbereiden

Ga uw verhuis goed voorbereiden: zo bespaart u veel onnodige stress. Begin dus op tijd met het inpakken van de inboedel, regel een oppas voor uw huisdieren of kinderen en vraag hulp aan familieleden of vrienden. Gebruik bij het inpakken kleuren of nummers om aan te geven waar de spullen in het nieuwe huis naartoe moeten. Zo weten uw helpers ook direct waar de verhuisdoos moet staan en voorkomt u onnodige vragen en vertraging.

Heeft u een grote inboedel?

Regel dan op tijd een verhuiswagen. Om te besparen is het mogelijk om een verhuiswagen zonder bestuurder te huren. U laadt dan zelf de verhuisdozen en meubels in de vrachtwagen en rijdt daarna naar de nieuwe woning of eventueel de tijdelijke opslagruimte.

Wat kost zelf verhuizen?

Zelf verhuizen is goedkoper dan een verhuisfirma inhuren, maar het is zeker niet gratis. Zo betaalt u voor de huur van een verhuiswagen en zijn er ook extra kosten waar u rekening mee moet houden. Zoals de kosten voor eten en drinken van familie en vrienden die helpen tijdens uw verhuis!

Hieronder krijgt u een beeld van de gemiddelde kosten van een DIY-verhuis. Heeft u toch hulp nodig? Twijfel dan niet en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Transportkosten

Bij de huur van een verhuiswagen moet u rekening houden met drie verschillende soorten kosten. Allereerst de huur van de vrachtwagen zelf: dit kost gemiddeld €100,- tot €120,- per dag op een doordeweekse dag. In het weekend liggen de kosten rond de €190,- per dag.

Daarnaast moet u rekening houden met een kilometervergoeding. Vaak zijn de eerste 20, 50, of zelfs 100 kilometers bij de prijs inbegrepen, en betaalt u daarna €0,20 tot €0,50 per kilometer. Hoe verder u weg verhuist, des te hoger de kosten! Tot slot bent u zelf verantwoordelijk voor de benzinekosten. In veel gevallen moet u de verhuiswagen weer afgetankt afleveren bij de verhuurder.

Opslagruimte huren

Wilt u uw spullen tijdelijk opslaan? Dan betaalt u een vast bedrag per maand voor een warme, droge en veilige opslagruimte. Hoeveel dit kost is afhankelijk van de inhoud van de opslagruimte. Een opslagruimte van 24 m³ kost gemiddeld €125,- per maand. Dat is voldoende om een kleine inboedel in op te slaan.

Wil je alles tijdelijk kunnen opslaan, houd dan rekening met hogere maandlasten. Voor een opslagunit van 42 m³ betaal je gemiddeld €200,- per maand!

Extra kosten

Tot slot zijn er extra kosten waar u rekening mee moet houden. Als u vrienden en familie hebt die u helpen, dan is het natuurlijk wel zo netjes om hen ook eten en drinken aan te bieden. Afhankelijk van de hoeveelheid helpers kan dit ook flink in de kosten lopen. Als u professionele verhuizers inhuurt dan hoeft u geen eten en drinken te regelen: zij nemen hun eigen lunch mee.

baby verhuizen

Tips om zelf de verhuis te regelen

Wilt u zelf uw verhuis voorbereiden? Hieronder geven we u een paar handige en praktische tips, zodat u zeker weet dat uw dag zo soepel mogelijk verloopt.

 • Verhuizen en inpakken: waar beginnen? We raden aan om eerst de spullen die u niet meer nodig hebt in te pakken. Laat nog het nodige servies en bestek liggen, maar pak de rest alvast in. Pak uw winterspullen vast in als u in het voorjaar verhuist en andersom. Zo kunt u al een groot deel van de spullen inpakken.
 • Gebruik een nummer of kleurensysteem op de kamers in het nieuwe huis en op de verhuisdozen. Zo weet iedereen direct waar de spullen naartoe moeten en voorkomt u dubbel werk.
 • Combineer verhuisdozen met breekbare spullen met zachte dingen, zoals theedoeken, handdoeken, kussens of dekens. Zo heeft u minder vulmateriaal nodig.
 • Pak alles zo netjes mogelijk in: dit maakt het makkelijker en sneller om alles in het nieuwe huis weer uit te pakken.
 • Pak schematisch uit: doe dit kamer voor kamer zodat de chaos beperkt blijft. Begin met de slaapkamer, zodat u hier ’s nachts goed tot rust komt.
 • Pak een koffer in alsof u op vakantie gaat: stop hierin alle spullen die u nodig hebt, zodat u niet op zoek hoeft door talloze verhuisdozen. Denk aan handdoeken, kleding en opladers.

Verhuis checklist

Maak voor uw verhuis een handige checklist. Dit is een goed stappenplan voor als u gaat verhuizen, zodat u in één duidelijk overzicht heeft wat er geregeld moet worden en eventueel ook wanneer. Wat er op een checklist moet staan verschilt natuurlijk per verhuis, maar we geven u hieronder een paar ideeën.

Voor uw verhuis:

 • Zeg uw oude huurcontract op.
 • Regel verhuisdozen en inpakmaterialen.
 • Vraag vrienden en familie om te helpen.
 • Begin alvast met inpakken.
 • Schrijf u vast in per uw verhuisdag in de nieuwe gemeente.
 • Geef uw nieuwe adres door bij verzekeringen en andere instanties.
 • Zeg oude abonnementen op.
 • Zoek eventueel een nieuwe huisarts en tandarts.

Na de verhuis:

 • Geef meterstanden door bij de energieleverancier.
 • Maak uw oude woning klaar voor de oplevering.
 • Nog niet ingeschreven? Doe dit binnen 8 dagen na de verhuis.

Verhuizen met hulp?

Heeft u toch hulp nodig bij de verhuis? Twijfel dan niet om een verhuisfirma in te huren. U bepaalt zelf in welke mate het verhuisbedrijf meehelpt en u hebt zo zelf de controle over uw verhuisdag. Schakel hulp in voor het (de)monteren van uw meubelstukken en help zelf mee met het inladen van de verhuisdozen. Of kies voor de inpakservice zodat u zo snel mogelijk klaar bent. Op zoek naar een verhuisfirma?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt hierna meerdere offertes van firma’s in uw regio. Vergelijk de prijzen en kies zelf voor het beste aanbod, om zo tot wel 40% op de kosten te besparen.