Het verhuizen van uw huisdier

Gaat u verhuizen en heeft u een huisdier? Voor dieren kan een verhuizing erg verwarrend en stressvol zijn. Het is daarom belangrijk dat u dit goed aanpakt. De meeste huisdieren hebben totaal geen last van een verhuizing, maar honden, katten en vissen er wel erg gevoelig voor. Wij geven u tips wat u het best kunt doen bij het verhuizen van deze dieren.

Verhuizen met katten

Veel katten zijn heel gevoelig voor veranderingen in huis. Bij de voorbereidingen van een verhuizing hebben huisdieren dus snel door dat er iets gaat veranderen. Dit kan er voor zorgen dat ze erg gestrest worden. Het is aan te raden om uw kat in een afgesloten kamer te zetten. Zet de speeltjes, mand, voederbakjes en kattenbak in de ruimte. Zet ook de reismand in de kamer. Zo kan de kat vast aan de reismand wennen. Als u bent verhuisd, kunt u uw huisdier het beste net als voor de verhuizing samen met zijn voederbakjes, mand, kattenbak en speeltjes in een afgesloten ruimte zetten. Zo heeft uw huisdier de rust en ruimte om het nieuwe huis te verkennen. Het is verstandig om uw kat ongeveer drie tot vier weken binnen te laten. Als u de kat naar buiten laat, is het verstandig om de kat te laten chippen. Zo kunt u in het geval de kat toch niet terug komt uw huisdier gemakkelijk terug kunt vinden.

Verhuizen met honden

Ondanks honden minder stressgevoelig zijn dan katten, is het toch verstandig om een aantal maatregelen te nemen tijden een verhuizing. Probeer het standaard uitlaatritme tijdens de verhuizing aan te houden. Het is slim om op de dag van de verhuizing de hond aar vrienden of familie te brengen zodat hij niet in de weg loopt tijdens het verhuizen. Is het tijd om in te trekken in uw nieuwe huis? Zorg er voor dat alle eigendommen van uw huisdier als de mand, voerbakjes etc. vast klaarstaan voordat de hond binnenkomt. Zo lijkt het meer vertrouwd voor de hond. Bent u gewend om de hond niet met een riem uit te laten? Doe dit de eerste weken na de verhuizing wel! Waarschijnlijk moet uw hond wennen aan de omgeving en is hij nieuwsgierig naar wat er te vinden is in de omgeving en het zal dan ook niet gek zijn als wegrent bij het uitlaten.

Verhuizen met vissen

Verhuizen met vissen houdt meer in dan de meeste mensen zullen verwachten. Vissen zijn erg gevoelig voor veranderingen. Hierbij moet u rekening houden met de temperatuur van het water, de planten, filters en de pompen. Zorg ervoor dat dit zoveel mogelijk hetzelfde blijft als het was voor de verhuizing. Dit levert minder stress op. Als vissen gestrest zijn produceren ze meer ontlasting, dit betekent dat u al erg snel de kom moet schoonmaken. U kunt dit tegengaan door de vis één a twee dagen voor de verhuizing minder voer te geven, dit kan prima want vissen kunnen wel even zonder voer.