Verhuizen of verbouwen? Dat is voor vele mensen een lastige overweging. Verbouwen kan een goede optie zijn als u erg gehecht bent aan uw leefomgeving of meer woongenot verwacht van een aanbouw of uitbouw. De doorslag voor verhuizen is vaak dat men dichterbij hun werk of familie willen wonen of een groter huis wensen. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze tussen verhuizen of verbouwen.

De juiste keuze maken

Bent u toe aan een frisse start? Dat kan u bereiken met zowel verhuizen als verbouwen. De allereerste stap is om een budget vast te stellen. Waarbij u in het achterhoofd houdt dat u nog kan bijlenen of een hypotheek aanvragen. Men kiest vaak voor verbouwen als de buurt een fijne leefomgeving is voor u en uw kinderen. Tevens dat de ligging van de woning ideaal is, zoals een supermarkt die om de hoek staat. Dat zijn redenen om te kiezen voor een aan- of uitbouw. Wilt u een grotere woning of dichterbij bij uw familie of werk wonen? Overweeg dan om te gaan verhuizen. U kiest dan voor een geheel nieuwe uitdaging. Over het algemeen wordt er voor verhuizen gekozen als men weet dat het huis voor een goede prijs verkocht wordt.

Tijd voor verhuizen

U heeft besloten om te gaan verhuizen. Begin met het opschrijven van een aantal belangrijke punten. Denk hierbij aan het budget, uw wensen voor de ligging, grootte van het huis en de grootte van de tuin. Is uw lijst met voorkeuren klaar? Ga vervolgens in gesprek met een makelaar of zoek zelf online naar een geschikt huis. Nadat u uw droomhuis heeft gevonden, doet u een bezichtiging van het huis en houd rekening met zaken dat u een nieuwe vloer moet leggen of opnieuw ruimtes moet verven. Als u kinderen heeft is het belangrijk om het huis te laten zien waar jullie heen gaan verhuizen. Laat het huis, de buurt en de nieuwe school zien waar ze heen gaan. Dat zorgt ervoor dat uw kinderen een minder stress ervaren tijdens het verhuizen. Als u begint met verhuizen moet u ervoor zorgen dat u een goede planning maakt. U moet zich niet vergissen dat u met veel zaken rekening moet houden. Denk aan opvang voor uw huisdieren en kinderen, blijf geordend (ga bijvoorbeeld uw verhuisdozen nummeren met de naam van de ruimte) en regel, indien nodig, opslag voor uw inboedel.
aanbouw of uitbouw

Een aanbouw of uitbouw?

Heeft u gekozen voor verbouwen? Dan kiest u voor een aan- of uitbouw. Een aanbouw of uitbouw is denkbaar in verschillende vormen. Bij een aanbouw denkt u bijvoorbeeld aan het bouwen van een serre. Dit wordt een apart deel van uw huis wat voor meer lichtinval zorgt en u creëert een extra leefruimte in huis. Wat ook mogelijk is om te kiezen voor een uitbouw. Breidt bijvoorbeeld uw keuken uit door een bijkeuken te bouwen. U creëert extra ruimte en kan er wasmachine of voorraadkast plaatsen. In principe maakt het niet zoveel uit wat voor vorm van verbouwen u kiest. Bij beide mogelijkheden ontstaat er meerwaarde voor het huis. Daarnaast wordt er meer oppervlakte verwezenlijkt waardoor u uw huis later voor een hogere prijs kan verkopen.