Bezemschoon opleveren: wat houdt dat in?

Daar staat u dan: alle spullen verhuisd naar uw nieuwe woning, en het oude huis is helemaal leeg. Klaar om de sleutels in te leveren! Nog even een laatste check door het huis: in veel gevallen is het noodzakelijk om uw oude woning bezemschoon op te leveren. Weet u zeker dat uw woning aan de eisen voldoet?

Bezemschoon opleveren houdt precies dat in: bezemschoon. U hoeft niet alle plinten te poetsen of alle badkamers te boenen, maar u moet de woning wel netjes achterlaten. Wat bezemschoon precies inhoudt verschilt nogal per verhuurder. In dit artikel leest u daarom wat bezemschoon opleveren inhoudt, en welke klussen u moet uitvoeren. Neem dit goed door voordat u de sleutels inlevert, zo voorkomt u onvoorziene schoonmaakkosten!

Definitie van bezemschoon

Bezemschoon houdt in dat het huis netjes en leeg wordt opgeleverd. Hoewel de definitie per verhuurder verschilt, betekent dit in grote lijnen dat u:

  • Alle meubels en andere persoonlijke eigendommen hebt verwijderd.
  • De keuken en de badkamer moet vrijmaken van vet, vuil en kalkaanslag.
  • Alle inbouwapparatuur moet reinigen.
  • Eventuele sticker- of lijmresten van deuren en kozijnen moet verwijderen.
  • Alle afvoerputjes moet reinigen.
  • De afvalcontainers leegt voordat u vertrekt.
  • Alle vloeren moet vegen, en vrij maken van vlekken.
  • De vensterbanken stof- en vetvrij maakt.
  • Alle gaten in muren en vloeren dicht.

Overige eisen

Het kan zijn dat uw verhuurder nog andere eisen stelt. Zo kan het voorkomen dat u donkere geschilderde muren moet overschilderen met een lichte, neutrale kleur die de nieuwe bewoners gemakkelijk over kan verven.

Daarnaast komt het geregeld voor dat verhuurders vragen om ook vloeren te verwijderen. Doet u dit niet, en de nieuwe bewoner wil de vloeren niet overnemen, dan laat de eigenaar van de woning de vloeren verwijderen en bent u verantwoordelijk voor deze kosten.

Weet u al wie de nieuwe bewoners zijn? U kunt dan overleggen of er bepaalde items zijn die zij willen overnemen, zoals misschien de vloer, de gordijnen of witgoed. Zo hoeft u dit niet mee te verhuizen en voorkomt u klachten achteraf.

Koopwoning bezemschoon opleveren

Bij een koopwoning is de oplevering vaak anders dan bij een huurwoning. Meestal bepaalt u de oplevering in overleg met de nieuwe bewoners. Ook hier betekent dit dat u samen kunt afspreken of er meubelstukken, vloeren of andere items worden overgenomen. Dit kan u als verkoper zelfs nog wat geld opleveren!

Op zoek naar een verhuisfirma?

Vergelijk gratis offertes en voor het verhuisfirma met het beste aanbod!

Zelf uw huis bezemschoon maken

Het is niet moeilijk om uw huis zelf bezemschoon te maken: vaak is dit al in een paar uur gedaan, zeker wanneer het huis al leeg is. Kom voorbereid en breng schoonmaakmiddelen, een bezem en een stofzuiger mee naar uw woning.

Dit heeft u nodig:
Poetsdoekjes en sponzen

Mop en een emmer

Stofzuiger

Toiletborstel

Schoonmaakmiddelen

Chloor en eventueel gootsteenontstopper

Begin met het herstellen van beschadigingen en het verven van muren als dit nodig is: ook is het belangrijk dat alle gaten in muren en vloeren gedicht zijn. Dit zorgt voor de meeste rommel, dus zo voorkom je dat je dubbelop moet schoonmaken.

Verhuisbedrijf inschakelen

Schakelt u een verhuisbedrijf in, dan kunt u ook de verhuizers inschakelen om het oude huis bezemschoon klaar te maken. Zij voeren kleine reparatiewerkzaamheden uit, verwijderen oude vloeren, knappen de tuin zelfs voor u op en zorgen ervoor dat de woning daarna schoon en netjes is voor de oplevering. Dat is een goede optie als u niet in de buurt van het oude huis woont of zelf geen tijd hebt om het huis klaar te maken voor oplevering.

Wilt u een verhuisbedrijf inhuren voor het verhuizen en de oplevering? Twijfel dan niet om gratis offertes aan te vragen.