Hoera, u gaat verhuizen! Een verhuis in het verschiet is spannend, maar kost u ook veel tijd en energie. Een verhuis kan dus stressvol zijn. Voor u, maar ook voor uw kinderen staat een grote verandering te wachten. Vaak hebben zij hun hele leven maar op één plek gewoond en gaan zij voor het eerst verhuizen. Om uw verhuis zo soepel mogelijk te laten verlopen kunt u een verhuisfirma inhuren zodat uw kinderen zo weinig mogelijk van uw stress merken, maar ook dan is een verhuis een flinke verandering voor uw kinderen. Gebruik onderstaande verhuistips om uw kinderen te betrekken bij het verhuizen.

We gaan verhuizen!

Het is belangrijk om uw kinderen te vertellen dat u binnenkort gaat verhuizen. Vertel dit, afhankelijk van de leeftijd van uw kinderen, pas wanneer de verhuisplannen concreet zijn. Leg uit wat er staat te gebeuren en laat hen zien waar ze straks gaan wonen. Neem voor de verhuis de tijd om de omgeving alvast een beetje te verkennen en laat uw kinderen zien waar zij straks naar school of de peuterspeelzaal zullen gaan. Maak eens een wandeling door uw nieuwe buurt en neem ze mee naar een speeltuin om de hoek. Laat ze vlak voor uw verhuis het nieuwe huis alvast even verkennen en laat uw kind of kinderen de nieuwe slaapkamers vast zien.

Betrek uw kinderen bij uw verhuis

Of u nu zelf uw verhuis regelt of als het gedaan wordt door een verhuisfirma: de dag van uw verhuis is een drukke dag. Plan deze dan ook op een dag dat uw kinderen er niet bij hoeven zijn. Breng ze naar de oppas of een dagje naar bomma en bompa. Vertel ze wel wat er gaat gebeuren en betrek ze bij uw verhuis. Laat uw kinderen zelf een koffertje inpakken met hun speelgoed of knuffels en geef uw kinderen de tijd om afscheid te nemen van hun huis en slaapkamer.

De slaapkamer van uw kind

Wellicht bent u van plan om na uw verhuis in uw nieuwe woning nog te gaan klussen. Maak van de slaapkamers van uw kinderen een prioriteit. Kies voor u gaat verhuizen samen met uw kind welke verf of welk behang u gaat gebruiken en hoe u de kamer gaat inrichten. Zorg ervoor dat de kinderkamers de dag op uw verhuis klaar zijn. Zo hebben uw kinderen vanaf dag één een vertrouwde ruimte met hun eigen spullen. Dit is zeker fijn wanneer de rest van het huis nog niet klaar is en dus nog niet vertrouwd voelt.

baby verhuizen

Verhuizen met een baby

U kunt uw baby nog niet uitleggen wat er staat te gebeuren, maar dat betekent niet dat uw baby niets merkt van uw verhuis. Wanneer u stress ervaart voelt uw baby dit aan. Geef uw baby zo veel mogelijk rust, ritme en regelmaat. Tijdens uw verhuis, maar ook als u inmiddels in uw nieuwe woning woont. Zorg voor vertrouwde geuren in de babykamer door het beddengoed niet direct te verschonen. U kunt de baby ook op één van uw gedragen kledingitems laten slapen, zodat uw baby altijd uw geur dichtbij zich heeft.