Staat binnenkort uw verhuis gepland? Lees dan snel dit artikel door, zodat u alles weet over verhuisverzekeringen. Denk naast de onderstaande verzekeringen ook aan een ongevallenverzekering. Mocht familie en vrienden helpen tijdens uw verhuis, dan is het handig dat zij ook verzekerd zijn via de ongevallenverzekering. Klink misschien vergezocht, maar voorkomen is beter dan genezen. Gaat u zelf de verhuizing doen? Kijk dan goed naar de polisvoorwaarden van de inboedelverzekering.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering geldt vaak alleen als de inboedel zich bevindt in het aangegeven adres. Tijdens uw verhuis gelden vaak erg beperkte voorwaarden voor de ‘dekking buiten de woning’. Pluis dus voordat u verhuist even de inboedelpolis door of informeer bij uw verzekeraar.

Verhuisfirma

Schakelt u een verhuisfirma in? Dan is het meestal vanzelfsprekend dat de door het verhuisbedrijf toegedane schade wordt vergoedt. Wel is het zo dat de schadevergoeding berekend wordt op basis van de dagwaarde, niet de nieuwwaarde. Mocht u een verhuisfirma inschakelen, informeer dan goed naar de bijbehorende verzekering voor uw verhuis. Het is vaak zo dat er een maximaal verzekerd bedrag vastgesteld is, vaak rond de 45.000 euro. En er is vaak een eigen risico. Het is meestal wel mogelijk dat u een extra verzekering afsluit voor uw verhuis.

Kondig uw verhuizing aan

Het is hoe dan ook belangrijk dat u uw verhuis aankondigt bij de verzekeringsmaatschappij. Zo kunt u uw inboedel tijdelijk op meerdere adressen verzekeren. Daarnaast is het een mooi moment om meteen te checken of uw inboedelverzekering nog wel toereikend is in uw nieuwe woning. Zo voorkomt u dat u onder- of oververzekerd bent. Ook is het mogelijk dat u de verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt. Zo kunt u geld besparen. Wat u misschien niet direct verwacht is dat de verhuizing ook invloed kan hebben op uw autoverzekering. Verhuist u van een klein dorpje naar Amsterdam, dan is de kans groot dat de premie stijgt.

Nieuw huis gekocht?

Nieuw huis? Dan komt de opstalverzekering aan bod. Wat was het verschil met een inboedel- en opstalverzekering ook alweer? Een inboedelverzekering is voor al uw spullen in en om uw huis. De opstalverzekering is voor de ‘stenen’ van uw huis. Dus de schade aan het huis zelf.

Verhuizen naar het buitenland

Gaat u verhuizen naar het buitenland? Hier komt uiteraard meer bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan verblijfsdocumenten, de lokale belastingen en de schoolkeuze voor uw kinderen. Het is van belang om vóór uw vertrek de verhuizing te melden bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Eenmaal aangekomen in het buitenland schrijft u zich in bij de ambassade. U ontvangt dan ook een nieuwe identiteitskaart. Denk ook aan uw voertuigen bij het verhuizen naar het buitenland. Er is soms een uitvoer bij de douane vereist, en u moet uw voertuig opnieuw laten registreren en keuren. Denk ook aan uw pensioen, de gezondheidszorg, de belastingen en overlijdingszaken. Voor het complete overzicht met zaken waar u rekening mee moet houden adviseren wij u om langs te gaan bij de ambassade.