Verhuis Checklist

Gratis offertes aanvragen

Verhuis checklist

Wanneer u gaat verhuizen dan zijn er ontzettend veel zaken die geregeld moeten worden. Denk onder andere aan het afsluiten van verzekeringen, het opleveren van de oude woning en het voorbereiden van het nieuwe pand. Voor een groot aantal van onze klanten zorgt de verhuis dan ook voor stress en paniek. Wij bieden u daarom op deze pagina een uitgebreide checklist aan. Op deze checklist vindt u wat u op voorhand al voor de verhuis kunt bepalen, en waar u aan moet denken op de verhuisdag zelf. Daarnaast helpen wij u met een lijstje van mensen en organisaties die u moet informeren over uw verhuizing. Heeft u na het lezen van de checklist nog vragen of ontvangt u graag ondersteuning van een verhuisbedrijf met het plannen van de verhuis? Wij zijn een netwerk van verhuisfirma’s waar u vrijblijvend meerdere offertes kunt vergelijken door het contactformulier in te vullen. Wij zijn u graag van dienst.

verhuis checklist

Wat moet u controleren bij uw nieuwe woning?

Voordat u een nieuw huis koopt of huurt, en voordat u gaat verhuizen, is het van belang een aantal zaken te controleren. Denk hierbij onder andere aan het opmeten van alle ruimten en ramen, de beschikbare aansluiting voor televisie en telefoon, het aansluitpunt voor een gasfornuis, en de ruimte voor installatie van wasmachine, vaatwasser en koelkast. Controleer of er een aansluiting is op het gasnet, stadsverwarming en voor elektrisch koken. Daarnaast is het aan te raden te kijken naar het aantal stopcontacten en de locatie, en de voorschriften waaraan u volgens de huiseigenaar of gemeente aan moet voldoen. Als u dit allemaal hebt uitgezocht weet u beter welk deel van uw inboedel mee kan in de verhuizing en wat u nog moet regelen.

verhuizen checklist

Vooraf regelen

Daarnaast zijn er een aantal zaken die u voor het verhuizen al kunt en wellicht zelfs moet afhandelen. Onze verhuizers hebben de belangrijkste zaken voor u in een checklist gezet. Denk bij een verhuizing minimaal aan het volgende:

  • Het opzeggen van de huur
  • Het regelen van verzekeringen, gas, water en energie
  • Het plannen van de verhuizing
  • Het tijdig beginnen met inpakken & demonteren van meubels
  • Het aanvragen van vervoer en ontheffingen

Nog 3 maanden

U moet allereerst beslissen of u een verhuisbedrijf inhuurt of het verhuizen zelf regelt. Stel een checklist op en verzamel alvast stevige dozen, krantenpapier, touwen, linten en dekens voor het inpakken en beschermen van uw spullen. Doe goederen weg die u niet meer gebruikt en ga geregeld langs het containerpark. Woont u voor of na de verhuis op een verdieping of in een appartement? Reserveer alvast een verhuislift die u kunt gebruiken tijdens het verhuizen. Controleer de afmetingen van ruimtes in uw woning zodat u de inrichting kunt plannen. Zoek als u kinderen hebt een andere school.

Nog 2 maanden

Begin met het inpakken van eigendommen die u niet veel gebruikt. Leg zwaardere goederen onderin de verhuisdozen en zorg ervoor dat de dozen niet te zwaar worden. Geef op elke doos aan wat erin zit en in welke kamer de verhuisdoos hoort. Informeer ook alvast de school van uw kinderen over de verhuis. Vraag verlof aan bij uw werkgever of breng uw leveranciers en klanten op de hoogte als u zelfstandige bent. Geef uw adreswijziging door aan de verzekeringsmaatschappij en neem contact op met uw elektriciteits-, kabel-, gas- en watermaatschappij.

Nog 1 maand

Bij een verhuizing is het handig als u veel hulp hebt, pols daarom bij vrienden en familie. Vergeet hiervoor niet een verzekering af te sluiten. Houd bij bestellingen rekening met uw vertrek. Geef belangrijke documenten en papieren in bewaring bij familie. Regel de aansluitingen van tv, internet en telefoon. Vraag een vriend of familielid of hij/zij wil oppassen op uw kinderen en huisdieren. Regel indien nodig een parkeervergunning voor de verhuiswagen. Demonteer daarnaast alvast meubels die u kunt missen. Nummer de onderdelen en bewaar schroeven en dergelijke in een zakje welke u aan het meubel plakt.

Nog 1 week

Ga verder met het inpakken van uw spullen. Pak alles in, behalve datgene wat u tot op de dag van de verhuis nodig hebt. Geef eventueel uw adreswijziging door via de verhuisdienst van Bpost. Geef daarnaast uw adreswijziging door aan uw bank en alle tijdschriften en kranten waar u abonnee van bent. Laat bestaande facturen voor onder andere elektriciteit, gas en telefoon aanpassen. Plan wanneer u de diepvries ontdooit en zet de trommelbeveiliging van uw wasmachine vast na het laatste gebruik.

verhuizen checklist

1 dag voor uw verhuis

Maak uw nieuwe woning alvast goed schoon. Leeg uw milieubox en breng de inhoud hiervan naar het containerpark. Zorg ervoor dat u tijdens het verhuizen voldoende eten en drinken in huis hebt voor uzelf en de helpers. Controleer of alle kasten leeg zijn zodat u niets vergeet in uw oude huis. Maak een koffertje of zet een doos apart voor de eerste nacht en dag in uw nieuwe huis. Doe hier bijvoorbeeld spullen in als uw tandenborstel en schone sokken.

verhuizing checklist

Op de dag van de verhuis zelf

Wanneer de dag van de verhuizing aanbreekt, dan is het ten eerste belangrijk dat u alles heeft ingepakt en klaar staat voor vertrek. Daarnaast raden wij aan om op de verhuisdag te zorgen voor voldoende eten en drinken en contant geld. Vraag eventueel vrienden en familie om deze dag te helpen, of om uw kinderen dan wel huisdieren op te vangen. Op de verhuisdag dient u tevens de koelkast en vriezer leeg te halen, het huis schoon te maken, en de gordijnen en andere spullen af te halen. Maak een checklist van alles wat u nog dient af te handelen, en houd belangrijke papieren apart. Controleer tot slot alle ruimten of u niets vergeten bent, sluit elektra en gas af, en lever uw oude sleutels in. Zo bent u klaar om zorgvrij uw nieuwe huis te betrekken.

Wie moet weten dat u gaat verhuizen?

Zoals gezegd is het belangrijk om de adreswijziging tijdig door te geven. Mensen die u onder andere van de verhuizing op de hoogte dient te brengen zijn:

  • Familie, vrienden, werkgevers en collega’s
  • Gemeenten, scholen en opleidingen
  • Huisarts, tandarts, de bank, verzekeringen en belastingdienst
  • Dag- en weekbladen, verenigingen, goede doelen en spaarprogramma’s
  • Aanbieders van gas, water, internet, telefonie en elektra

Regelen na de verhuis

Gefeliciteerd, u bent nu officieel verhuisd. Toch moet u nog een hoop afhandelen. Stel dus opnieuw een checklist op. Allereerst is het fijn dat de verhuizers van het verhuisbedrijf de gebruikte dozen weer ophalen. Naast, vanzelfsprekend, het uitpakken van al uw spullen moet u ook nog een aantal administratieve zaken in orde maken. Zo moet u binnen acht dagen een adreswijziging bij de gemeente doorgeven. Neem ook zo snel mogelijk contact op met uw leverancier van stroom en gas om de huidige meterstanden op te nemen. Tip: vergeet niet uw telefonie-, televisie- en internetabonnementen. Geef hier uw nieuwe adres ook door. Denk ook goed aan uw huidige verzekeringen. Iets waar u vaak nog maanden later achter komt: websites waar u uw adres heeft geregistreerd. Bestelt u iets via een webshop? Dan is de kans groot dat uw oude adres nog bij uw persoonsgegevens staat.

tips huurder

Tips voor de huurder

Huurders moeten tijdens het verhuizen met een aantal extra factoren rekening houden. Om de huur op te zeggen stuurt u uw huurbaas een aangetekende brief. Er zullen geïnteresseerde andere huurders willen langskomen. Zorg ervoor dat uw woning netjes is en leg met uw huurbaas bezoekdagen en -uren vast. Zijn er spullen die u niet meeneemt tijdens uw verhuis? Bepaal hiervoor de overnameprijzen. Het is verstandig om eventuele, nodige herstellingen uit te voeren om problemen tijdens de boedelbeschrijving te vermijden.

verhuischecklist

Vrijblijvend offertes vergelijken

Hebt u hulp nodig met het plannen van uw verhuis? Ontvangt u graag een gepersonaliseerde checklist, of praktisch advies? Neem snel contact met ons op via het contactformulier. Wij helpen met alle plezier met de checklist en het organiseren en prettig afhandelen van uw verhuis. Via het contactformulier op de offertepagina kunt u vrijblijvend een offerteaanvraag doen. Na deze aanvraag ontvangt u van ons meerdere offertes (maximaal 5) van verhuisfirma’s uit uw regio. Deze vergelijkt u op prijs en aanbod, vervolgens kiest u zelf welk verhuisbedrijf u inhuurt.