Zijn verhuiskosten aftrekbaar?

Vergelijk gratis offertes van verhuizers en bespaar!

Gratis – Vrijblijvend

Verhuiskosten aftrekbaar?

Een particuliere- of bedrijfsverhuizing heeft heel wat voeten in de aarde. Niet alleen vergt het veel tijd en energie, het is ook niet goedkoop. Gelukkig zijn er vanuit de belastingdienst een aantal aftrekposten beschikbaar. Op deze manier krijgt u bepaalde verhuiskosten terug. Bent u benieuwd op welke manier u recht hebt op belastingaftrek? Eén van de aan ons netwerk gelieerde verhuizers helpt u graag en voorziet u van een persoonlijk advies. Bent u benieuwd naar de prijs van een professionele verhuizer of bent u op zoek naar een verhuiswagen of –lift voor tijdens uw bedrijfsverhuizing?

Start gratis offerteaanvraag.

Als u het offerteformulier invult krijgt u tot 5 offertes toegestuurd van bedrijven uit uw regio. Vergelijk deze met elkaar zodat u er zeker van bent dat u niets teveel betaalt!

verhuiskosten aftrekbaar

Aftrekbaar bij een particuliere verhuizing?

In het verleden waren de verhuiskosten van particuliere verhuizing bij de belastingdienst aftrekbaar, maar deze belastingaftrek is in deze tijd helaas niet meer beschikbaar. Het is wel goed mogelijk dat u als particulier recht hebt op een verhuiskosten vergoeding. Heeft u een nieuwe job en is dit de reden dat u gaat verhuizen? Of is uw particuliere verhuizing noodzakelijk omdat uw bedrijf verhuist naar een nieuwe vestiging? In dat geval kunt u bij uw werkgever om een verhuiskosten vergoeding vragen. Daarbij zijn volgens de belastingdienst verscheidene aftrekposten beschikbaar die betrekking hebben op de particuliere verhuizing. Zo is in box 1 onder andere de kosten van de taxatie aftrekbaar.

bedrijfsverhuizing aftrekbaar

Aftrekbaar bij bedrijfsverhuizing?

Wanneer u als ondernemer gaat verhuizen dan zijn er vanuit de belastingdienst een aantal aftrekposten waar u rekening mee kan houden tijdens uw bedrijfsverhuizing. Heeft uw bedrijfsverhuizing te maken met het feit dat u uw bedrijf in een andere stad wilt opzetten? Of wilt u als ondernemer dichter bij uw bedrijf gaan wonen? Uw persoonlijke verhuiskosten zijn vanuit de belastingdienst fiscaal aftrekbaar indien u voor de verhuizing meer dan 25 kilometer reistijd had en u de afstand tussen uw woning en bedrijf dankzij uw bedrijfsverhuizing met minimaal 60% verkleint. Zodra u als ondernemer besluit om dichter bij uw bedrijf te gaan wonen zijn alle transportkosten voor uw inboedel fiscaal aftrekbaar. Daarnaast is er voor een ondernemer nog een belastingaftrek beschikbaar voor €7.750,- voor de rest van de verhuiskosten.

Fiscaal aftrekbare kosten

Zoals eerder omschreven zijn er vanuit de belastingdienst meerdere aftrekposten beschikbaar in het geval van een particuliere verhuizing. Vanuit box 1 zijn er meerdere verhuiskosten aftrekbaar. Zo zijn bijvoorbeeld de taxatiekosten van uw nieuwe huis aftrekbaar. Ook de notariskosten van het opmaken van de hypotheekakte zijn aftrekbaar. Er is ook belastingaftrek mogelijk op de kosten van uw hypotheek. Zo zijn bij de belastingdienst niet alleen de kosten van uw hypotheekadvies fiscaal aftrekbaar, maar ook die van het verkrijgen van de hypotheek garantie. Tot slot kunt u bij de belastingdienst ook periodieke kosten aftrekken. Denk hierbij aan de betalingen die u doet, die betrekking hebben tot erfpacht, opstal of beklemming.

Niet aftrekbare kosten

Natuurlijk kunt u niet al uw verhuiskosten fiscaal aftrekken. Een aantal verhuiskosten kunnen bij de belastingdienst wel in mindering gebracht worden als ze gefinancierd worden door middel van een lening, zoals de hypotheek. Als u deze zelf betaalt dan zijn er grotendeels van de verhuiskosten geen aftrekposten beschikbaar bij de belastingdienst. Gaat u flink verbouwen maar wordt dit niet met uw hypotheek gefinancierd? Dan kunt u dit volgens de belastingdienst niet fiscaal aftrekken. Ook overdracht- en omzetbelasting is niet fiscaal aftrekbaar, evenals de notariskosten met betrekking tot de eigendomsakte, de legeskosten of de betalingen voor de aansluiting van nutsvoorzieningen.

verhuiskosten fiscaal aftrekbaar

Gemiddelde verhuiskosten

Een particuliere verhuizing of bedrijfsverhuizing kan u best wat geld kosten. De totale prijzen van een verhuisfirma worden onder meer bepaald door de afstand die u moet afleggen en de grootte van uw inboedel. Bent u ondernemer en regelt u uw bedrijfsverhuizing zelf? Dan zult u al snel een fatsoenlijke verhuiswagen moeten huren. Wanneer u als particulier naar een appartement verhuist, is een ladderlift niet overbodig. Als u als ondernemer geld wilt besparen op uw bedrijfsverhuizing dan is het verstandig om doordeweeks te verhuizen. Dan is het huren van de benodigdheden een stuk voordeliger dan in het weekend. Voor een gemiddelde, nationale particuliere verhuizing betaalt u al snel €400,-. De gemiddelde prijs voor een bedrijfsverhuizing ligt een stuk hoger, rond de €5.500,-. Deze prijzen lopen snel op met een grotere inboedel of langere afstand.

Besparen? Offertes vergelijken!

Gaat u binnenkort verhuizen en maakt u zich nu al zorgen? Of bent u ondernemer en heeft u een bedrijfsverhuizing in het verschiet? Het inhuren van een professioneel verhuizer neemt alle verhuisstress bij u weg. Voordat u het weet is uw particuliere- of bedrijfsverhuizing achter de rug en geniet u van uw nieuwe woning of vestiging. De prijzen van een verhuizer kunnen enorm verschillen. Door verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken bespaart u al snel tot 25% van de verhuiskosten! Wilt u zeker weten dat u niets teveel betaalt? Vul snel ons offerteformulier in. U krijgt tot 5 vrijblijvende en gratis offertes om zelf te vergelijken.