Huurwoning opleveren

Bij het opleveren van een huurwoning, moet u voldoen aan de eisen van de verhuurder. Meestal houdt dit in dat u het huis bezemschoon moet opleveren en als u dit niet doet dan betaalt u extra schoonmaakkosten.

Heeft u hulp nodig?

Op deze pagina vindt u een checklist voor de oplevering van uw woning, zodat u zeker weet dat u niets vergeten bent en dat de volgende bewoner niks te klagen heeft!

Huurhuis opleveren: checklist

Hieronder geven we u een praktische checklist, zodat u zeker weet dat uw huis helemaal klaar is voor de oplevering, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken voor onverwachte schoonmaakkosten. Print de checklist uit, zodat u de verschillende taken ook kunt afstrepen: zo houdt u het proces overzichtelijk en weet u zeker dat u niets vergeet.

U heeft nodig:
Verschillende schoonmaakmiddelen voor diverse oppervlakken
Poetsdoekjes en sponzen
Een emmer en eventueel een dweil
Stofzuiger en bezem
Wc-borstel
Schuursponsjes of staalborstel
Chloor en/of gootsteenontstopper

De planning

Bereid u goed voor en zorg dat de woning helemaal leeg is voordat u gaat schoonmaken. Zorg ook eerst dat alle nodige werkzaamheden zijn uitgevoerd, zoals het dichten van gaten in de muur of het overschilderen van een donker gekleurde wand. Dit zijn allerlei werkzaamheden die extra rommel opleveren. Door dit eerst te doen en daarna pas schoon te maken voorkomt u dat u dubbelop hoeft te poetsen!

Afstoffen

Voordat u gaat schoonmaken raden we aan om het huis helemaal goed af te stoffen. Denk hierbij ook aan vergeten ruimtes, zoals achter de verwarming of de ruimte achter het fornuis. Dit maakt het schoonmaken een stuk makkelijker.

Geschilderde oppervlaktes

Gebruik een vochtige doek om vlekken van geschilderde oppervlaktes te verwijderen. Dit kunnen muren zijn, maar ook drempels, plinten of vensterbanken.

Ramen

Zet alle ramen open om flink te luchten. Gebruik een trekker en warm water om de binnen- en buitenkant van de ruiten te poetsen. Om strepen te voorkomen kunt u een krant gebruiken om de ramen goed te drogen.

Deuren

Maak de binnen- en buitendeuren aan beide kanten schoon. Verwijder vlekken en gebruik allesreiniger of een vochtig doekje om het vuil te verwijderen.

Stopcontacten en luchtroosters

Het is belangrijk dat ook alle stopcontacten en luchtroosters stof- en vetvrij zijn. Verwijder stof en eventuele spinnenwebben. Sluit de stroomtoevoer af als u de stopcontacten reinig, of gebruik geen vochtig doekje.

Plafond, wanden en vloeren

Kijk bij het stoffen ook eens omhoog: alle stof en spinnenwebben op het plafond, tegen de wanden en vloeren moet verwijderd worden. Ook hier geldt dat u alle vlekken moet verwijderen. Begin met stofzuigen en dweil de vloer daarna.

In de keuken

Ook de keuken moet vet- en stofvrij zijn. Dit betekent dat u alle vlekken op het aanrecht en het fornuis moet verwijderen en dat alle inbouwapparatuur netjes wordt achtergelaten. Schuif ook eens het fornuis naar voren, zodat u hierachter en hiertussen goed kunt schoonmaken. In veel gevallen gaat het hier om een jarenlange opbouw van vet- en etensresten die eens goed schoongemaakt moet worden.

Badkamer en toilet

Het is belangrijk dat de wc schoon en netjes wordt achtergelaten, haal ook een doekje over de buitenkant van de wc-pot heen en maak de gootsteen ook schoon met allesreiniger.

Verwijder haar en ander vuil uit doucheputjes en zorg ervoor dat de douchecabine en de wanden in de badkamer droog en schoon zijn bij de oplevering van uw woning.

Tuin

Verwijder woekerende planten of vervallen tuinhuisjes. Zorg ervoor dat de tuin weer in dezelfde staat verkeert als toen u de sleutels van de woning kreeg. Verwijder onkruid en veeg de tegels netjes aan, zodat het er goed uitziet.

Laatste rondje door het huis: klaar voor oplevering? Sleutels inleveren!

Maak als u klaar bent nog één laatste ronde door het huis en controleer of u niets vergeten bent. Als het huis schoon en netjes is, is het tijd om een afspraak te maken voor de eindcontrole. De verhuurder komt in dat geval bij u langs en controleert of de woning aan alle eisen voldoet. Is dit niet het geval, dan heeft u nog de kans om dit zelf alsnog uit te voeren. Zo voorkomt u onnodige schoonmaakkosten!

Als uw huis aan alle eisen voldoet krijgt u uw borg terug en kunt u de sleutels definitief inleveren: nu kunt u in alle rust gaan genieten van uw nieuwe woning.

Op zoek naar een goedkoop verhuisbedrijf?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!