Verhuizen naar Nederland?

Start de gratis offerteaanvraag!

Verhuizen naar Nederland

Over het algemeen is een verhuis al een hele klus, maar het verhuizen naar het buitenland is natuurlijk nog veel hectischer. U heeft besloten om te gaan verhuizen naar Nederland en bent al druk met enige voorbereidingen bezig. In de onderstaande tekst staat interessante informatie voor mensen die willen gaan emigreren naar Nederland.

Start nu uw offerteaanvraag!

Heeft u al gekeken naar een verhuisfirma die uw verhuis wil verzorgen? Vraag gratis en zonder verplichting offertes aan van diverse verhuisfirma’s die internationaal verhuizen. U krijgt tot maximaal 5 offertes toegestuurd, welke u kan vergelijken op prijs en aanbod. Een verhuizing naar Nederland betekent een hectische periode, dat kan maar beter goed geregeld zijn!

verhuizen naar nederland
van België naar Nederland verhuizen

Verhuis binnen de Europese Unie

Inwoners van landen binnen de Europese Unie mogen zonder machtiging tot voorlopig verblijf en verblijfsvergunning naar Nederland emigreren. Een geldig paspoort/ID-kaart van het land waarvan u de nationaliteit hebt, is een bewijs dat u rechtmatig in Nederland verblijft. Voordat u naar het buitenland verhuizen gaat moet u uw verhuizing aangeven bij de gemeente waar u bent ingeschreven. Als u eenmaal op uw nieuwe bestemming in Nederland bent aangekomen, schrijft u zich in bij de ambassade of het consulaat van België. Daarnaast schrijft u zich na uw verhuis in bij de Nederlandse gemeente waar u komt te wonen. Hier ontvangt u ook uw burgerservicenummer. Dit is uw persoonlijke nummer die u nodig heeft in Nederland. Dit burgerservicenummer wordt onder andere gevraagd bij werkgevers, ziekenhuizen, apotheken en de belastingdienst.

Verhuisfirma

Als u verhuist vanuit België naar Nederland, bent u natuurlijk langer onderweg dan wanneer u verhuist naar een dorp 10 km verder op. Juist doordat uw langer onderweg is, is het een fijn gevoel dat uw spullen veilig worden vervoerd. U kunt er voor kiezen om een verhuisfirma in te huren. De kosten van een verhuis is afhankelijk van de omvang van uw inboedel, het aantal verhuizers dat nodig zijn en de te rijden kilometers. Verhuizers kunnen per uurloon verschillen, dus het kan verstandig zijn om van te voren verschillende offertes aan te vragen.
offerte verhuizen naar nederland

Belasting en toeslagen

Wanneer u naar Nederland gaat emigreren wordt u een binnenlands belastingplichtige. Dit houdt in dat u in Nederland inkomstenbelasting betaalt, maar ook eventuele premies volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. U betaalt dit als u in Nederland sociaal verzekert bent. Als u een huis huurt in Nederland, of als u kinderen heeft of als u een Nederlandse zorgverzekering moet afsluiten heeft u misschien recht op toeslagen. Toeslagen zijn tegemoetkomingen van de Nederlandse Overheid voor bepaalde uitgaven.

Door de douane

Als u vanuit België naar Nederland gaat emigreren, dan hoeft u voor uw verhuisgoederen of persoonlijke goederen bij de Douane geen aangiften te doen. Dit komt doordat binnen de Europese Unie een vrij verkeer van goederen geldt. Wel gelden er onder andere regels voor accijnsgoederen, auto’s en motoren en bijzondere producten en huisdieren. Het kan dus zijn dat bepaalde regels in Nederland net anders zijn dan bij een verhuis naar Duitsland het geval is.

Tips om geld te besparen tijdens de verhuizing

Verhuizen is helaas niet gratis! Daarom hieronder een aantal tips om geld te besparen tijdens uw verhuis!

  • Tip 1: Deel uw kosten voor het verhuis van de inboedel met andere verladers. Het kan zo zijn dat uw inboedel maar de helft van een container vult. Het is dan natuurlijk zonde om wel voor die m³ te betalen. U kunt er dan voor kiezen een container te delen met anderen.
  • Tip 2: Informeer bij uw werkgever; mocht het zo zijn dat uw verhuist vanwege een nieuwe baan, dan kunt u bij uw werkgever nagaan of het bedrijf uw verhuiskosten wil vergoeden. Dit is overigens niet verplicht, maar een werkgever kan maximaal €7,750 onbelaste verhuisvergoeding geven. U moet hier overigens wel voldoen aan een drietal eisen.
  • Tip 3: Gooi overbodige spullen voor uw verhuis weg; uw inboedel maakt een langere reis dan een binnenlandse verhuizing en dit betekent dat de kosten per m³ groter zijn. Elke m³ die uw bespaart scheelt u geld.
  • Tip 4: Doe een gedeelte van uw verhuis zelf; denk hierbij aan het demonteren van grotere spullen en het verplaatsen van de inboedel naar de begane grond. Dit scheelt de verhuizers en dit betekent dat het u minder geld kost.
  • Tip 5: Ga doordeweeks verhuizen; het is veel goedkoper om doordeweeks te gaan verhuizen. Op een zaterdag betaalt u over het algemeen een toeslag van 25% en op een zondag zelfs 75%. Doordeweeks verhuizen kan wel zo’n €1000,- besparen.

Uw auto mee naar het buitenland

Als u uw voertuig mee neemt vanuit België naar Nederland dan mag u nog een bepaalde tijd met uw Belgisch kenteken blijven rijden, maar uiteindelijk moet uw voertuig wel een Nederlands kenteken krijgen. Dit Nederlands kenteken kan worden aangevraagd bij de RDW. Om een Nederlands kentekenbewijs en kentekenplaat te krijgen maakt u online een afspraak bij de RDW keuringsstation. Voor het onderzoek bij de RWD heeft u het complete buitenlandse kentekenbewijs nodig, een aantekening op het invoerdocument waarop de belastingdienst heeft aangegeven dat het gaat om verhuisgoed en een geldig legitimatiebewijs. Na de keuring bij het RDW doet u aangifte voor de Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen (BPM). Na goedkeuring van de Belastingdienst en de RDW krijgt u een kentekencard en een tenaamstellingcode thuis gestuurd. Met de kentekencard kunt u een kentekenplaat laten maken en uw auto verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij.
verhuis nederland

Benieuwd naar de prijzen van de verhuizing naar Nederland?

Vraag gratis en zonder verplichting offertes aan én ontdek de scherpe prijzen.

Gratis offertes aanvragen

In Nederland wonen én werken

Gaat u emigreren naar Nederland en wilt u daar wonen en werken? Dan is er een checklist met zaken die u van tevoren moet regelen. Het belangrijkste item op de checklist is het aanvragen van een BSN nummer. Deze krijgt u wanneer u zich inschrijft bij uw nieuwe gemeente. Heeft u nog geen nieuw woonadres? Dan vraagt u bij de belastingdienst een sofinummer aan. Een Nederlandse zorgverzekering hoeft u pas af te sluiten op het moment dat u er werkzaam bent. Zolang u nog geen nieuwe werkgever heeft, kunt u als Belg uw verzekeraar uit België aanhouden. Dit is vaak voordeliger dan Nederlandse verzekeringen. Indien u in Nederland wil gaan werken is het in sommige gevallen belangrijk om uw belangrijke documenten, zoals uw diploma’s, te legaliseren. Daarnaast heeft u te maken met een aantal veranderingen op het gebied van uw belastingplicht. Dit betekent ook dat u recht heeft op een eventuele huur- en kindertoeslag.

Verhuizen naar Nederland, werken in België

Steeds meer inwoners uit België kiezen ervoor om in Nederland te gaan wonen en in België te blijven werken. Dit worden ook wel grensarbeiders genoemd. Indien u een grensarbeider wordt is het niet noodzakelijk om uw diploma’s te legaliseren. Wanneer u gaat verhuizen zal u een aantal instanties moeten informeren. Zo is het belangrijk dat u zich binnen 5 dagen na uw verhuis inschrijft bij uw nieuwe gemeente. Geef uw adreswijziging tevens door aan het plaatselijke belastingkantoor. Ontvangt u kinderbijslagen? Dan dient u ook de SVB te informeren.

Het is als grensarbeider niet noodzakelijk om u in te schrijven bij een Nederlandse verzekering. Wel is het belangrijk om een huisarts in uw nieuwe gemeente te zoeken.

Voor- en nadelen verhuizen naar Nederland

Het komt steeds vaker voor dat inwoners van Vlaanderen verhuizen naar Nederland. Vooral Zeeuws-Vlaanderen is een populaire bestemming. Veelal kiest een belg ervoor om in Nederland een woning aan te schaffen en in België te blijven werken. Hier zitten voor de huidige inwoners van Vlaanderen diverse voordelen aan verbonden. Zo is een huis kopen een stuk voordeliger. De woningen in Nederland zijn gemiddeld €50.000,- goedkoper dan in België. Bovendien blijft u verzekerd in België en wordt u door de Nederlandse belastingdienst gecompenseerd voor de aftrek van de hypotheekrente. Daar komt nog bij dat de kosten voor gas, water, licht, telefonie en internet een stuk voordeliger zijn. Daarentegen gaat u wel meer betalen voor uw auto wanneer u deze overzet op een Nederlands kenteken.

Verhuisfirma nodig? Gratis offertes!

Gaat u voor het eerst verhuizen naar Nederland of verhuist u juist weer terug? U zult dan veel officiële zaken moeten regelen. Bespaar uw energie door de internationale verhuizing aan een verhuisbedrijf over te laten! De kosten hiervoor verschillen per verhuizer. Wilt u weten wat de verhuizing u gaat kosten? Vraag dan gratis offertes aan. U ontvangt dan zo snel mogelijk de prijsopgaven van maximaal 6 bedrijven uit uw regio. Vergelijk de offertes op prijs en aanbod en kies zo voor de goedkoopste verhuizer! Ervaring leert dat mensen op deze manier tot wel 40% op de kosten besparen: dat wilt u toch ook?

Gratis offertes aanvragen