Verhuizen naar Nederland?

Vergelijk gratis offertes van verhuizers en bespaar!

Gratis – Vrijblijvend

Verhuizen naar Nederland

Gaat u verhuizen naar Nederland? Met de hulp van een verhuisbedrijf weet u zeker dat de internationale verhuis soepel en vlot verloopt. Uw goederen zijn tijdens het vervoer verzekerd tegen schade en u hoeft zelf geen grote vrachtwagen terug te rijden. Op zoek naar een firma bij u in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Na uw aanvraag ontvangt u meerdere offertes van verhuisbedrijven in uw regio. Vergelijk de prijzen en kies het beste aanbod, voor een besparing die oploopt tot wel 40%!

Op deze pagina vindt u meer informatie over emigreren naar Nederland. Weet u waar u rekening mee moet houden en wat er geregeld moet worden als u als Belg naar Nederland gaat verhuizen? Tot slot geven we u handige tips om te besparen op uw emigratie.

verhuizen naar nederland

Waarom verhuizen Belgen naar Nederland?

Er zij heel veel verschillende redenen waarom je zou verhuizen naar Nederland als Belg: vanwege een studie, een relatie of een baan bijvoorbeeld. Maar we zien ook steeds vaker dat Belgen in de grensstreek net over de grens verhuizen en dan in België blijven werken. Ook dit heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo zijn de huizenprijzen op dit moment lager en bespaart u op de totale aankoopkosten van een huis.

De grootste voordelen op een rij:

 • De huizenprijzen zijn in Nederland over het algemeen lager dan in België, hierdoor trekken veel Belgen uit de regio Antwerpen naar de Nederlandse grensstreek.
 • U profiteert in Nederland van een lagere overdrachtsbelasting van 2%.
 • De kosten voor gas, water en licht, internet en telefonie en verzekeringen liggen in Nederland lager.

Meer lezen over verhuizen naar het buitenland? U leest alles op deze pagina!

Verhuizen naar Nederland, wat moet ik doen?

Wie van België naar Nederland gaat verhuizen staat een flinke voorbereiding te wachten. Zo moet u zich misschien in Nederland verzekeren en gaat u belasting betalen. In Nederland kunt u, als u kinderen hebt, ook kinderbijslag aanvragen. Op grensinfo.nl leest u waar u rekening mee moet houden.

Of u wel of geen zorgverzekering moet afsluiten hangt af van uw werk: blijft u in België werken, dan moet u zich ook in België verzekeren. Werkt u in Nederland, regel dan een Nederlandse zorgverzekering. Houd er rekening mee dat het Nederlandse zorgsysteem anders werkt dan in België. U krijgt, afhankelijk van uw inkomen, eventueel een zorgtoeslag van de belastingdienst.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat u in Nederland ook belastingplichtig wordt. Behoudt u uw inkomen uit België, dan bent u in België ook belastingplichtig. Meer weten over uw belastingplicht in Nederland? Lees dan verder op belastingdienst.nl.

Dit moet u regelen:

 • Een woning en eventueel een nieuwe baan
 • Afhankelijk van uw werk, een zorgverzekering
 • DigiD aanvragen voor Nederlandse belastingzaken
 • Nederlands kenteken aanvragen voor uw auto

Wat te regelen in België?

Er zijn een aantal dingen die u in België moet regelen voor uw verhuis naar het buitenland. Zo moet u zich in België uitschrijven bij uw oude gemeente. Let op: vraag uw gemeente om een bewijs van uitschrijving! Deze hebt u namelijk nodig als u zich inschrijft bij uw nieuwe Nederlandse gemeente. Op grensinfo.nl leest u hoe dit in z’n werk gaat.

Daarnaast is het slim om een internationaal verhuisbedrijf te regelen: zo hoeft u niet zelf een grote verhuiswagen terug te rijden naar uw oude woonplaats. Regel de verhuizers op tijd, zodat u zeker weet dat u hulp hebt op uw verhuisdag.

Dit moet u regelen in België:

 • Huis verkopen of opleveren
 • Internationaal verhuisfirma inschakelen
 • Uitschrijven in uw gemeente
 • Lopende abbonementen afmelden
 • Gas, water, licht laten afsluiten
 • Baan en huis zoeken in Nederland

Hulp nodig bij het verhuizen naar Nederland?

Vind een verhuisfirma bij u in de buurt en bespaar tot 40%!

Wonen in Nederland

Wonen in Nederland heeft zijn voordelen: lagere vaste lasten, een goedkopere woningprijs en natuurlijk een prachtig landschap.

Er zijn een paar dingen die u in Nederland moet regelen:

 • Inschrijven in de gemeente: woont u minder dan 4 maanden in Nederland? Dan is een inschrijving niet mogelijk. In dat geval kunt u zich laten inschrijven als niet-ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP).
 • Een woning regelen: u doet dit best vanuit België, zodat u zeker bent van een woning. Verhuist u vanwege werk, dan kan het voorkomen dat uw werkgever uw huisvesting regelt. Het is slim om een makelaar in Nederland in te schakelen.
 • Sluit een zorgverzekering af: met een Nederlandse zorgverzekering bent u verzekerd voor zorg in het basispakket.
 • Belasting betalen: wanneer u bent ingeschreven in de Nederlandse gemeente, dan krijgt u vanzelf een brief van de belastingdienst met de vraag om aangifte te doen. Het kan ook voorkomen dat u recht hebt op 1 of zelfs meerdere toeslagen, zoals kinderopvangtoeslag, huurtoeslag en zorgtoeslag. Vraag ook een DigiD aan, omdat hiermee veel zaken met de overheid kunt regelen.

Werken in Nederland

Gaat u verhuizen van België en Nederland en wilt u daar ook werken? Dan zijn er andere zaken om rekening mee te houden. Allereerst moet u natuurlijk een baan vinden. Hiervoor kunt u eventueel terecht bij een uitzendbureau. Het is ook belangrijk om uw diploma of opleiding te laten erkennen: dit doet u gemakkelijk via de internationale diplomawaardering.

Werken in Nederland betekent ook dat u belasting betaalt én verplicht bent u zich in Nederland te verzekeren. Houd er rekening mee dat het zorgsysteem in Nederland heel anders is. De zorgpremie is een stuk hoger, rond de €120,- per maand, afhankelijk van de dekking. Daar staat tegenover dat er in Nederland meer verzekerd is dan in België, zo hoeft u in Nederland niet te betalen voor een bezoek aan de huisarts.

emigreren naar nederland

Hoe zit het met een uitkering?

U gaat emigreren naar Nederland vanuit België: krijgt u dan een uitkering bij ziekte, werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid? In de meeste gevallen wel. Maar het verschilt wel per situatie of u een uitkering krijgt vanuit Nederland of vanuit België.

Hetzelfde geldt voor uw pensioen. Zodra u de pensioenleeftijd behaalt ontvangt u een pensioen, maar of dit afkomstig is vanuit België of Nederland is afhankelijk van uw situatie. Lees verder op grensinfo.nl.

verhuizen van belgië naar nederland

Hoe zit het met terugverhuizen naar Nederland?

Woont u als Nederlander in België en wilt u terugverhuizen naar Nederland? Ook een terugkeer is natuurlijk mogelijk. Als u een Nederlands paspoort heeft kunt u gewoon terugverhuizen naar Nederland en schrijft u zich gewoon in bij uw nieuwe gemeente. Het inschakelen van een verhuisfirma is een goede zet, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het verhuizen van uw inboedel. Zo kunt u zich richten op het regelen van huisvesting en het vinden van een baan.

Internationale verhuis voorbereiden

Een internationale verhuis vraagt net even wat meer voorbereiding dan een nationale verhuis. Wilt u een verhuisfirma inschakelen? Doe dit dan op tijd! Zo weet u zeker dat u op de dag van uw verhuis hulp hebt van professionele verhuizers. Zij zorgen voor een grote verhuiswagen, ruim genoeg voor uw complete inboedel. Dit voorkomt heen-en-weer rijden, wat fijn is bij deze grotere afstanden.

Wilt u uw huisdier meeverhuizen?

Dat kan als u een aantal regels opvolgt. Een hond, kat of fret moet minimaal 15 weken oud zijn en het dier moet ingeënt zijn tegen hondsdolheid. Na de vaccinatie moet u nog minimaal 21 dagen wachten voordat het dier Nederland binnen mag: regel dit dus op tijd! Uw hond moet u binnen twee weken bij aankomst registreren.

Voor andere dieren, zoals konijnen, vogels, vissen of reptielen geldt dat u een gezondheidsverklaring van een dierenarts nodig hebt.

Werkwijze van verhuisfirma

Hoe uw verhuis eruitziet is helemaal afhankelijk van uw eigen wensen: u kiest namelijk zelf van welke verhuisdiensten u gebruik maakt. Stel: u besteedt uw verhuisdag van A tot Z uit aan een verhuisfirma.

Hoe gaan de verhuizers dan te werk?

 • Op de dag van de verhuis komen de vakmannen bij u langs om de inboedel in te pakken. Zij demonteren grote meubelstukken en pakken uw servies, boeken en andere spullen netjes in. Hiervoor regelen ze zelf het inpakmateriaal: u hoeft dus niks te regelen. Besparen op de kosten? Kier er dan voor om uw inboedel zelf al in te pakken.
 • Als alles is ingepakt worden de verhuisdozen en meubelstukken ingeladen in de verhuiswagen. Alles wordt netjes vastgezet, zodat de goederen onder het rijden niet beschadigen.
 • De verhuizers rijden de verhuiswagen naar uw nieuwe woonplaats, net zoals bij een binnenlandse verhuizing. U regelt uw eigen vervoer en neemt eventueel uw huisdieren mee.
 • Eenmaal aangekomen bij uw nieuwe woning, beginnen de verhuizers met het uitladen van de verhuisdozen en meubelstukken. Witgoed zoals de wasmachine en vaatwasser wordt direct aangesloten zodat u dit niet meer hoeft te doen. De verhuizers monteren uw meubels zodat u direct op de bank kunt ploffen.

Benieuwd naar de kosten voor verhuizen naar Nederland?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Wat kost een verhuizing naar Nederland?

Verhuizen van België naar Nederland kost gemiddeld €1.100,- tot €1.700,-. Natuurlijk is deze prijs een gemiddelde en zijn er een aantal verschillende factoren die de kosten beïnvloeden. Zo speelt de afstand een grote rol: u betaalt namelijk voor de benzinekosten van de verhuiswagen en in veel gevallen vragen verhuisfirma’s ook een kilometertoeslag: hoe verder de afstand, des te hoger de vervoerskosten.

De hoeveelheid van uw inboedel speelt ook een rol, want een grotere verhuiswagen is duurder dan een kleinere. Het is wel slim om te investeren in een grote wagen, zodat u zeker weet dat u maar één keer hoeft te rijden.

Kosten verhuizen naar Nederland 2024

Verhuizen naar Nederland met verhuisfirma Gemiddelde kosten*
Van België naar Nederland €1.100,- tot €1.700,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten die sterk variëren en afhankelijk zijn van o.a. de grootte van de inboedel, afstand, afgenomen diensten, etc. Vraag daarom altijd gratis en vrijblijvend offertes aan.

Tips om te besparen op de verhuizing

 • Help mee: pak zelf uw inboedel in en regel uw eigen inpakmateriaal. Zo hoeft u niks te huren en bespaart u op de arbeidskosten.
 • Verhuis op een doordeweekse dag: verhuizingen zijn doordeweeks vaak een stuk goedkoper dan in het weekend.
 • Vergelijk meerdere verhuisbedrijven: vergelijk de prijzen van verschillende firma’s en kies voor het beste aanbod. Zo bespaart u tot wel 40% op de totaalprijs.

Auto meeverhuizen naar Nederland

Wilt u uw voertuig meenemen? Houd er rekening mee dat uw auto maar beperkte tijd op het buitenlandse kenteken mag rijden: hoe lang precies kunt u navragen bij de belastingdienst. Zorg er dus zo snel mogelijk voor dat uw auto een Nederlands kenteken krijgt.

Hoe doe ik dit?

Vraag bij de RDW een keuringsafspraak aan. Na deze keuring doet u aangifte van de Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen (BPM). U ontvangt binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs en een tenaamstellingscode: die heeft u nodig als u het voertuig in de toekomst wil verkopen, dus het is belangrijk deze te bewaren. U kunt nu nieuwe kentekenplaten laten maken bij een erkende kentekenplatenfabrikant. Ook bent u verplicht het voertuig te verzekeren. Meer weten? Lees dan verder op rdw.nl.

verhuizen naar nederland internationale verhuisfirma

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Gaat u emigreren naar Nederland? Of gaat u juist verhuizen naar België vanuit Nederland en heeft u een verhuisfirma nodig?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Met het vergelijken van offertes vindt u snel en gemakkelijk een verhuisfirma in uw regio. Kies het verhuisbedrijf met de beste prijs en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs!