Verhuizen naar Nederland

Gratis offertes aanvragen

Verhuizen naar Nederland

Over het algemeen is een verhuis al een hele klus, maar het verhuizen naar het buitenland is natuurlijk nog veel hectischer. U heeft besloten om te gaan verhuizen naar Nederland en bent al druk met enige voorbereidingen bezig. In de onderstaande tekst staat interessante informatie voor mensen die willen gaan verhuizen naar Nederland. Heeft u al gekeken naar een verhuisfirma die uw verhuis wil verzorgen? Vraag via het contactformulier op onze offertepagina offertes aan van diverse verhuisfirma’s die internationaal verhuizen. U krijgt tot maximaal 5 offertes toegestuurd, welke u kan vergelijken op prijs en aanbod. Een verhuizing naar Nederland betekent een hectische periode, dat kan maar beter goed geregeld zijn!

verhuizen naar nederland

Verhuis binnen de Europese Unie

Inwoners van landen binnen de Europese Unie mogen zonder machtiging tot voorlopig verblijf en verblijfsvergunning in Nederland komen wonen. Een geldig paspoort/ID-kaart van het land waarvan u de nationaliteit hebt, is een bewijs dat u rechtmatig in Nederland verblijft. Voordat u naar het buitenland verhuizen gaat moet u uw verhuizing aangeven bij de gemeente waar u bent ingeschreven. Als u eenmaal op uw nieuwe bestemming in Nederland bent aangekomen, schrijft u zich in bij de ambassade of het consulaat van België. Daarnaast schrijft u zich in bij de Nederlandse gemeente waar u komt te wonen. Hier ontvangt u ook uw burgerserivcenummer. Dit is uw persoonlijke nummer die u nodig heeft in Nederland. Dit burgerservicenummer wordt onder andere gevraagd bij werkgevers, ziekenhuizen, apotheken en de belastingdienst.

Belasting en toeslagen

Doordat u naar Nederland verhuist wordt u een binnenlands belastingplichtige. Dit houdt in dat u in Nederland inkomstenbelasting betaalt, maar ook eventuele premies volksverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. U betaalt dit als u in Nederland sociaal verzekert bent. Als u een huis huurt in Nederland, of als u kinderen heeft of als u een Nederlandse zorgverzekering moet afsluiten heeft u misschien recht op toeslagen. Toeslagen zijn tegemoetkomingen van de Nederlandse Overheid voor bepaalde uitgaven.

Door de douane

Als u vanuit België naar Nederland verhuist, dan hoeft u voor uw verhuisgoederen of persoonlijke goederen bij de Douane geen aangiften te doen. Dit komt doordat binnen de Europese Unie een vrij verkeer van goederen geldt. Wel gelden er onder andere regels voor accijnsgoederen, auto’s en motoren en bijzondere producten en huisdieren. Het kan dus zijn dat bepaalde regels in Nederland net anders zijn dan bij een verhuis naar Duitsland het geval is.

van belgie naar nederland verhuizen

Verhuisfirma

Als u verhuist vanuit België naar Nederland, bent u natuurlijk langer onderweg dan wanneer u verhuist naar een dorp 10 km verder op. Juist doordat uw langer onderweg is, is het een fijn gevoel dat uw spullen veilig worden vervoerd. U kunt er voor kiezen om een verhuisfirma in te huren. De kosten van een verhuis is afhankelijk van de omvang van uw inboedel, het aantal verhuizers dat nodig zijn en de te rijden kilometers. Verhuizers kunnen per uurloon verschillen, dus het kan verstandig zijn om van te voren verschillende offertes aan te vragen.

Tips om geld te besparen tijdens de verhuizing

Verhuizen is helaas niet gratis! Daarom hieronder een aantal tips om geld te besparen tijdens uw verhuis!

  • Tip 1: Deel uw kosten voor het verhuis van de inboedel met andere verladers. Het kan zo zijn dat uw inboedel maar de helft van een container vult. Het is dan natuurlijk zonde om wel voor die m³ te betalen. U kunt er dan voor kiezen een container te delen met anderen.
  • Tip 2: Informeer bij uw werkgever; mocht het zo zijn dat uw verhuist vanwege een nieuwe baan, dan kunt u bij uw werkgever nagaan of het bedrijf uw verhuiskosten wil vergoeden. Dit is overigens niet verplicht, maar een werkgever kan maximaal €7,750 onbelaste verhuisvergoeding geven. U moet hier overigens wel voldoen aan een drietal eisen.
  • Tip 3: Gooi overbodige spullen weg; uw inboedel maakt een langere reis dan een binnenlandse verhuizing en dit betekent dat de kosten per m³ groter zijn. Elke m³ die uw bespaart scheelt u geld.
  • Tip 4: Doe een gedeelte van uw verhuis zelf; denk hierbij aan het de- en onteren van grotere spullen en het verplaatsen van de inboedel naar de begane grond. Dit scheelt de verhuizers en dit betekent dat het u minder geld kost.
  • Tip 5: Ga doordeweeks verhuizen; het is veel goedkoper om doordeweeks te gaan verhuizen. Op een zaterdag betaalt u over het algemeen een toeslag van 25% en op een zondag zelfs 75%. Doordeweeks verhuizen kan wel zo’n €1000,- besparen.

Uw voertuig mee naar het buitenland

Als u uw voertuig mee neemt vanuit België naar Nederland dan mag u nog een bepaalde tijd met uw Belgisch kenteken blijven rijden, maar uiteindelijk moet uw voertuig wel een Nederlands kenteken krijgen. Dit Nederlands kenteken kan worden aangevraagd bij de RDW. Om een Nederlands kentekenbewijs en kentekenplaat te krijgen maakt u online een afspraak bij de RDW keuringsstation. Voor het onderzoek bij de RWD heeft u het complete buitenlandse kentekenbewijs nodig, een aantekening op het invoerdocument waarop de belastingdienst heeft aangegeven dat het gaat om verhuisgoed en een geldig legitimatiebewijs. Na de keuring bij het RDW doet u aangifte voor de Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen (BPM). Na goedkeuring van de Belastingdienst en de RDW krijgt u een kentekencard en een tenaamstellingcode thuis gestuurd. Met de kentekencard kunt u een kentekenplaat laten maken en uw auto verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij.

verhuis naar Nederland