Adreswijziging doorgeven na verhuis

Eindelijk is het zover: een stressvolle dag vol verhuisdozen tillen, de vrachtwagen in- en uitladen en meubels in elkaar schroeven later en u staat in uw nieuwe woning. En nu? Nu is het belangrijk om uw adreswijziging zo snel mogelijk door te geven. Bij de gemeente, maar ook bij vrienden, familie, de post en andere belangrijke instanties. Uw verhuizer geeft u mogelijk nog een paar handige tips, zo weet u zeker dat u niemand vergeet.

Hieronder leest u wat u moet weten over het doorgeven van de verhuizing. U leest wat u na de verhuis moet doen en wie uw nieuwe adres nodig heeft. Gaat u binnenkort verhuizen en heeft u hulp nodig?

Start gratis offerteaanvraag!

U ontvangt hierna meerdere prijsopgaven van verhuizers in uw regio. Vergelijk de verschillende aanbiedingen en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs.

Adreswijziging doorgeven aan gemeente

Gaat u verhuizen dan moet u de adreswijziging binnen acht dagen doorgeven bij de dienst bevolking van uw nieuwe woonplaats. Als u dit niet doet kunt u hier een boete voor krijgen. U kunt langs gaan bij de dienst bevolking, maar u kunt de adreswijziging ook schriftelijke of elektronisch melden. Belangrijk hierbij is wel dat u zich kunt identificeren. Dit doet u door uw persoonsgegevens en uw rijksregisternummer te vermelden.

Als u met het gehele gezin verhuist, kan één meerderjarig lid van het gezin de aangifte doen. Na enige tijd, na het melden, zal de gemeente een wijkagent of ambtenaar langs laten komen om te controleren of u inderdaad op dat adres verblijft. Als dit inderdaad het geval is, dan wordt uw adres gewijzigd in het bevolkingsregister van de gemeente en het Rijksregister. Meer weten? Lees dan verder op fgov.be.

adres wijzigen

Identiteitskaart na verhuis

Nadat de wijkagent of ambtenaar langs is geweest, moet u nog persoonlijk langs gaan bij het loket dienst bevolking. Hier worden namelijk uw identiteitskaart en de inschrijvingskaart van uw voertuig veranderd. Het is natuurlijk uiterst belangrijk dat de juiste gegevens op deze kaarten staan.

Het kan overigens ook zijn dat u, na het doorgeven van de verhuizing aan het Rijksregister, na elke dagen automatische wordt opgeroepen om naar de gemeente te komen om de het adresgegevens in de microchip aan te passen.

Adres wijzigen bij bedrijven en instanties

Als het adres op uw identiteitskaart is aangepast, kunt u bedrijven en instanties op de hoogte brengen van uw verhuis. Aan een aantal instanties wordt uw nieuwe adres automatisch (via het Rijksregister) doorgegeven, namelijk: sociale zekerheidsinstellingen, kinderbijslagfonds, ziekenfonds, arbeidsongevallenverzekeraar, OCMW, fondsen voor bestaanszekerheid, kassen voor jaarlijkse vakantie, gewestelijke huisvestingsmaatschappijen, Kind en Gezin en de VDAB en ACTIRIS.

U zult zelf onder andere nog contact moeten opnemen met uw werkgevers, de uitbetalingkas voor werkloosheidsuitkeringen, nutsbedrijven (elektriciteit, gas- en waterleverancier), kabelmaatschappij, distributiemaatschappen van tijdschriften en dagbladen, bank en verzekeringsmaatschappij, verenigingen waarvan u lid bent en de firma’s waar u een klantenkaart heeft.

Post doorsturen bij adreswijziging

Er zijn postdiensten, zoals Bpost, die een verhuisdienst bieden. Dit betekent dat zij al uw geadresseerde briefwisselingen doorsturen naar uw nieuwe adres. Ook kunnen zij uw leveranciers op de hoogte brengen van uw verhuis. Het voordeel van zo’n service is dat u zelf niet de oude brieven hoeft op te halen op uw oude adres.

Ook betekent het dat u belangrijke post altijd zal blijven ontvangen. Verder scheelt het u natuurlijk ook tijd. U kunt zelf aangeven hoelang de u de verhuisdienst nodig heeft. Meer hierover leest u op de bpost.be

adreswijziging doorgeven na verhuis

Verhuisfirma nodig? Gratis offertes vergelijken!

Staat u binnenkort en verhuizing te wachten en heeft u hulp nodig? Met professionele verhuizers weet u zeker dat de dag vlot en soepel verloopt. U hoeft niet met zware verhuisdozen te tillen en hebt de volgende dag geen spierpijn. Uw meubels worden in een handomdraai gemonteerd zonder dat er schroeven overblijven of dat tafels en stoelen gaan wiebelen. Op zoek naar een verhuizer?

Start gratis offerteaanvraag!

Na de aanvraag ontvangt u, gratis en zonder verdere verplichtingen, offertes van verhuisfirma’s in uw regio. Vergelijk de aanbiedingen en kies de verhuizer met de scherpste prijs. Zo bespaart u tot wel 40% op de kostprijs!