U gaat verhuizen en dit betekent dat allerlei zaken moet worden geregeld. En zo ook het energiecontract! Als u gaat verhuizen, kan uw energiecontract met u mee verhuizen. Het is belangrijk dat u uw energiefirma informeert over uw verhuis. Daarnaast moet u ook een aantal dingen doorgeven aan uw energieleverancier. Dit gaat via het energieovernamedocument. Hieronder leest u wat dit document precies inhoudt. Verder leest u in dit artikel wat er gaat veranderen aan uw energiecontract wanneer u verhuist en ook komt u te weten wat u moet doen als u nog geen energieleverancier hebt.

Energieovernamedocument

Als u gaat verhuizen vult u het energieovernamedocument in. In dit document moet u de elektriciteits- en/of aardgasmeterstanden vast leggen. Dit betekent dan ook dat u geen energiecontract meer bij iemand anders kan afnemen. U moet voor zowel het oude als het nieuwe adres een energieovername invullen. In beide gevallen moeten er twee exemplaren worden opgemaakt: één voor de vertrekkende klant en één voor de overnemer. De gegevens van beide partijen moeten in alle document vermeld worden. Beide partijen moeten het volledige ingevulde document ondertekenen. Elke partij moet daarna de gegevens doorgeven aan zijn energieleverancier. Het ondertekenen van de documenten heeft juridische waarde. Mocht er later een discussie ontstaan over de meterstanden, dan kan de leverancier dit document aanvragen als bewijs. U moet deze energieovernamedocumenten binnen zeven dagen uw energieleverancier verwittigen.

Veranderd mijn contract?

Als u al een contract heeft met een leverancier op uw huidige adres dan blijft uw contract op uw nieuwe adres doorlopen. Uiteraard onder dezelfde voorwaarden. Het contract loopt echter niet verder op uw nieuwe adres als u naar het buitenland of een ander gewest verhuist of als u bij iemand intrekt dat al een contract heeft met een leverancier. Ook als u verhuist naar een huurwoning met een all-in prijs loopt u contract met uw huidige leverancier niet door. Dit is natuurlijk logisch, want diegene heeft immers als een contract met een leverancier.

Geen energieleverancier

Het kan natuurlijk ook zijn dat u nog geen energiecontract heeft omdat u bijvoorbeeld voorheen nog bij uw ouders woonde. In dit geval bent u verplicht om een contract te gaan afsluiten met een leverancier voor uw nieuwe adres. Het is namelijk strafbaar om energie te verbruiken zonder contract. Goed om te weten: een energieovernamedocument is geen contract! Wel moet u natuurlijk een energieovernamedocument van uw nieuwe woning in leveren bij u toekomstige leverancier.