Naar Oostenrijk verhuizen?

Vergelijk gratis offertes van verhuizers en bespaar!

Gratis – Vrijblijvend

Verhuizen naar Oostenrijk

Gaat u ook genieten van de mooie natuur en cultuur in Oostenrijk en verhuizen? Schakel dan een verhuisfirma in voor de verhuis! Laat verhuizers bijvoorbeeld uw spullen inpakken en veilig vervoeren naar uw nieuwe woning. Een verhuizer demonteert en monteert ook moeiteloos uw meubels.

Op deze pagina leest u meer over het emigreren naar Oostenrijk, wat u zelf allemaal moet regelen en wat een verhuisfirma voor u doet. Besparen op de verhuiskosten?

Start gratis offerteaanvraag.

Door gratis offertes met scherpe prijzen te vergelijken bespaart u op de totaalprijs. Deze offertedienst is geheel kosteloos en vrijblijvend.

verhuizen naar Oostenrijk

Emigreren van België naar Oostenrijk

Belgen emigreren om uiteenlopende redenen naar Oostenrijk. De één wil graag genieten van de mooie natuur en frisse lucht en de ander vindt de cultuur fijn. Oostenrijkers zijn namelijk minder gehaast dan Belgen en de dorpsgemeenschap is erg hecht.

Wilt u echter wonen in een stad? Wenen is erg mooi en heeft een internationaal karakter met veel expats.

Andere redenen om te verhuizen van België naar Oostenrijk zijn het gunstige belastingklimaat, lage werkloosheidspercentage en de lage criminaliteit.

emigreren naar Oostenrijk

Dit moet u in België regelen voor uw vertrek

Voor een internationale verhuizing moet u veel regelen. Een binnenlandse verhuizing is al veel werk, wanneer u naar het buitenland gaat verhuizen komt er nog meer bij kijken. U moet niet alleen woonruimte zoeken, maar u moet u ook uitschrijven bij de bevolkingsdienst en verzekeringen en andere abonnementen afsluiten. Begin op tijd met het plannen van uw internationale verhuis.

Eén van de nadelen van het verhuizen naar Oostenrijk is dat u de taal goed moet spreken. Neem daarom, als u de taal nog niet goed spreekt, een cursus Duits voordat u gaat emigreren. Duits en Oostenrijks lijken veel op elkaar, maar er zijn wel verschillen. Door de cursus in Oostenrijk te volgen, krijgt u meteen een stukje Oostenrijks dialect mee.

Dit moet u regelen voor het emigreren naar Oostenrijk

Voordat u naar Oostenrijk verhuist, dient u van te voren de volgende zaken in België regelen.

 • Verkoop uw woning of zeg de huur op.
 • Zeg uw elektriciteit-, internet- en andere abonnementen op.
 • Doe aangifte van het emigreren bij de bevolkingsdienst van uw gemeente.
 • Schakel een verhuisfirma in voor uw internationale verhuis.
 • Laat u post doorsturen naar uw nieuwe adres.

Belangrijke documenten

Na het verhuizen moet u zich melden bij de Oostenrijkse administratie om u in te schrijven. U ontvangt na de inschrijving een Meldezettel (bewijs van inschrijving). Binnen drie dagen na het verhuizen moet zich inschrijven. U heeft meestal geen visum nodig voor het emigreren, maar wel een verblijfsvergunning wanneer u permanent in het land blijft. Meldt ook uw nieuwe verblijfplaats bij de Belgische ambassade of consulaat.

Op de website diplomatie.belgium.be staan alles adressen van de Belgische ambassades en consulaten in het buitenland. Heeft u één of meerdere huisdieren? U moet dan documenten kunnen overleggen dat bijvoorbeeld uw hond ingeënt is (onder andere tegen rabiës), gechipt is en een Europees paspoort heeft.

Visum of verblijfsvergunning aanvragen

Als EU-burger mag u maximaal drie maanden in Oostenrijk verblijven zonder een visum of verblijfsvergunning. Wanneer u voor langere tijd gaat emigreren, is het wel noodzakelijk om een verblijfsvergunning aan te vragen. Deze verblijfsvergunning heeft u ook nodig voor het kopen of huren van een woning en het openen van een bankrekening. Niet EU-inwoners moeten ook voor een kort verblijf een visum aanvragen.

Heeft u werk in Oostenrijk? Dan krijgt u een vijfjarige verblijfsvergunning wanneer u gaat emigreren. Zonder werk geldt de vergunning voor maximaal een half jaar. U krijgt na de aanvraag een speciale ID-pas, deze wordt de EWR-Lichtbildausweis genoemd.

Internationaal rijbewijs

Uw rijbewijs is geldig in de hele Europese Unie, hiermee mag u ook auto’s huren. De Europese Unie heeft hier afspraken over gemaakt, waardoor het niet nodig is om een internationaal rijbewijs aan te vragen als u gaat emigreren.

Wel is het handig om een attest mee te nemen dat u een rijbewijs heeft. Bij diefstal of verlies heeft u dan een officieel document om een nieuw lokaal rijbewijspasje aan te vragen. Wilt u toch een internationaal rijbewijspasje aanvragen? Ga dan naar het gemeentehuis met uw rijbewijs en neem een recente foto en een identiteitsbewijs (zoals een paspoort) mee.

Verzekeringen afsluiten

Wanneer u gaat werken in Oostenrijk, wordt u automatisch verzekerd via uw werkgever. De hoogte van de ziektekostenpremie is afhankelijk van uw inkomen. Voordeel is dat uw kinderen automatisch meeverzekerd zijn (studerende kinderen zelfs tot 28 jaar).

Het is ook mogelijk om een particuliere ziektekostenverzekering af te sluiten wanneer u gaat emigreren. Wanneer u verzekerd bent, ontvangt u een groene verzekeringspas (de Sozialversicherungskarte).

verhuisfirma

Checklist: verhuizen naar Oostenrijk

Gaat u verhuizen naar Oostenrijk? Dan moet u veel regelen voor uw verhuis en emigratie. Het voordeel is dat Oostenrijk lid is van de Europese Unie, hierdoor zijn veel zaken zoals een visum niet direct nodig. Wanneer u zich permanent wilt gaan vestigen heeft u wel een vergunning voor het langdurige verblijf nodig.

Dit zijn een aantal zaken die u moet regelen voor uw verhuis:

 • Meld uw emigratie bij het bevolkingsregister in de gemeente waar u nu nog woont.
 • Ga na de verhuizing naar de Belgische ambassade of consulaat om aan te geven dat u in Oostenrijk woont.
 • Zoek een woning en sluit abonnementen en andere diensten af.
 • Zorg voor een goede ziektekostenverzekering.

Op viw.be Kunt u een handige persoonlijke emigratiegids aanvragen als startpunt van een emigratie.

Stappenplan: hoe verhuist u uw inboedel?

Het is belangrijk om uw verhuizing goed te plannen. Zo weet u zeker dat u alles geregeld heeft en niets vergeet. Het inpakken van alle huisraad kost vaak veel tijd, een goede planning is dan onmisbaar. Door een verhuizer in te schakelen, bespaart u veel tijd en u weet zeker dat alles netjes wordt ingepakt.

Volg dit stappenplan!

 1. Maak eerst een keuze welke spullen u meeneemt, en welke u niet meer nodig heeft.
 2. Pak de inboedel in verhuisdozen in.
 3. Zet op elke doos wat erin zit en naar welke ruimte deze gebracht moet worden.
 4. Zet verhuisdozen met kwetsbare spullen apart.
 5. Bewaar schroeven en dergelijke per kast/meubelstuk apart in een zakje met beschrijving.

Laat u uw verhuisspullen wel of niet inpakken?

Wanneer u verhuizers inschakelt voor het inpakken van uw spullen, houdt u veel tijd over voor het regelen van andere zaken. Bovendien hoeft u zelf geen verhuisdozen en ander inpakmateriaal aan te schaffen. De verhuizers labelen elke doos, zodat ze in uw nieuwe woning direct naar de juiste ruimte gebracht worden. Daarnaast hebben ze ook inpakmateriaal voor kwetsbare voorwerpen. Denk aan zachte dekens en speciale kisten voor kunst, antiek en schilderijen.

Hoe vervoert u de inboedel?

Voor het verhuizen van uw inboedel heeft u een meubeltransport nodig. Dit kan met een container, maar verhuizen met een verhuiswagen is gangbaarder. Bovendien zijn de kosten voor een verhuiswagen een stuk lager dan een container. De grootte van de verhuiswagen is afhankelijk van de hoeveelheid spullen dat u laat vervoeren. De wegen naar Oostenrijk zijn goed begaanbaar, dus dat levert geen problemen op.

Voordeel van meubeltransport door een verhuisfirma is dat u verzekerd bent tegen schade. De verhuizers zetten alle meubels, verhuisdozen en andere inboedel goed vast in de verhuiswagen. Mocht er toch wat kapotgaan, dan bent u hiervoor verzekerd. Vraag naar de voorwaarden!

Meubels laten monteren door een verhuisbedrijf?

Grote kasten, eettafels en andere meubelstukken moet u vaak demonteren voordat ze vervoerd kunnen worden. Dit lijkt weinig werk, maar toch valt het vaak tegen. Maak daarom gebruik van de montageservice en schakel verhuizers in voor de montage.

Een verhuizer haalt moeiteloos in een kast uit elkaar en zet hem uiteraard weer in elkaar in uw nieuw woning. Vergeet niet om alle schroeven apart te bewaren, zodat u die niet kwijtraakt.

internationale verhuizing

Wat zijn de kosten voor een verhuizing naar Oostenrijk?

Heeft u woning twee of drie slaapkamers? Dan kost het verhuizen met een verhuiswagen ongeveer €2.500,- tot €3.600,-. Meubeltransport in een container is een stuk duurder, namelijk €5.400,- tot €7.300,-. Heeft u veel spullen te vervoeren? Houd dan rekening met hogere prijzen.

Welke factoren beïnvloeden de kosten van het internationale verhuisbedrijf?

De totaalprijs voor het verhuizen wordt beïnvloed door de grootte van de verhuizing, het aantal kilometers dat er afgelegd moet worden, hoeveel verhuizers u nodig heeft en de verhuisdiensten. De montage- en inpakservice kost bijvoorbeeld meer, maar zorgt er ook voor dat uw verhuizing soepel en sneller verloopt. Soms komen er nog extra verhuiskosten bij, bijvoorbeeld door de huur van een verhuislift of een parkeervergunning.

Kosten verhuizing naar Oostenrijk in 2020

Grootte woning Transport Kosten*
1 slaapkamer Verhuiswagen €1.500,- tot €2.300,-
1 slaapkamer Container €2.300,- tot €3.400,-
2-3 slaapkamers Verhuiswagen €2.500,- tot €3.600,-
2-3 slaapkamers Container €5.400,- tot €7.300,-
4-5+ slaapkamers Verhuiswagen €4.500,- tot €6.100,-
4-5+ slaapkamers Container €8.500,- tot €11.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen.

Benieuwd naar de prijzen voor uw verhuis naar Oostenrijk?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van internationale verhuisfirma’s uit uw regio!

Gratis offertes

Het leven in Oostenrijk

Geniet ook van de mooie natuur en de cultuur in Oostenrijk. De temperatuur in de zomer is zeer aangenaam en u bent altijd verzekerd van een pak sneeuw in de winter. Het leven in dit land vindt zich voornamelijk plaats in kleine dorpsgemeenschappen. Ook voor de Bourgondiër is Oostenrijk geschikt. Denk aan de heerlijke schnitzels en Keiserschmarrn.

Wonen en kopen in Oostenrijk

De kosten voor levensonderhoud zijn in Oostenrijk net iets lager dan in België. De cultuur is wel heel anders. Het leren van de taal wordt zeer gewaardeerd. Zo krijgt u ook meer sociale contacten.

De huizenmarkt is vergelijkbaar met die van België. Het is handig om een makelaar in te schakelen voor het kopen of het huren van een huis. De lokale makelaar helpt u namelijk goed en geeft advies over de mogelijkheden.

Werken of naar school in Oostenrijk

Wanneer u een visum of permanente verblijfsvergunning wilt aanvragen, moet u werk hebben. U bent dan ook automatisch verzekerd voor ziektekosten. In Oostenrijk is er veel seizoenswerk, denk aan de skigebieden of andere toeristische gebieden. Uw diploma’s zijn gewoon geldig in Oostenrijk. Op de website van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid staat meer informatie.

Het onderwijssysteem is in Oostenrijk heel anders dan de Belgische. Vanaf zes jaar gaan Oostenrijkse kinderen naar de basisschool. Vanaf tien jaar gaan ze naar de middelbare school. Er zijn verschillende niveaus en meestal duurt de middelbare school acht jaar. Daarna kunnen kinderen doorstuderen aan een hogeschool of universiteit of naar beroepsvoorbereidend onderwijs gaan.

verhuis oostenrijk

Handige bespaartips

Wist u dat het soms mogelijk is om de ruimte van de verhuiswagen te delen met anderen? Hierdoor bespaart u aanzienlijk op de kosten, want u deelt de verhuiskosten met anderen. Om te besparen op de verhuiskosten is het ook verstandig om niet te veel inboedel mee te nemen. Al onze bespaartips:

 • Hoe meer inboedel u laat verhuizen, hoe hoger de verhuiskosten worden. Maak daarom een selectie van de huisraad dat u mee wilt nemen en wat u niet meer nodig heeft.
 • Doe een aantal klussen zelf, zoals het inpakken van de verhuisdozen of het demonteren van meubels.
 • Maak gebruik van groupage; u deelt dan de verhuiswagen met anderen, en bespaart zo geld.

verhuizers

Internationale verhuizer nodig? Vergelijk gratis offertes!

Schakel een internationale verhuizer in voor uw verhuis naar Oostenrijk! Wanneer u gaat emigreren naar het buitenland moet u veel dingen regelen.

Een verhuisfirma neemt veel zaken uit handen. Bovendien hebben de verhuizers veel ervaring met internationale verhuizingen en weten ze precies wat er nodig is.

Bespaar op de verhuiskosten!

Vraag een aantal gratis en vrijblijvende offertes aan voor het verhuizen en vergelijk de ontvangen prijsoffertes. Door te vergelijken kiest u eenvoudig een verhuisfirma voor uw verhuis en bespaart u op de verhuiskosten.

Verhuizen naar: