Verhuizen naar Spanje

Gratis offertes aanvragen

Verhuizen naar Spanje

Een populaire bestemming om naar toe te verhuizen, is voor veel mensen Spanje. En dit heeft een reden, want Spanje heeft veel te bieden. Het land staat natuurlijk bekend om het gunstige klimaat en de adembenemende natuur. De huizenprijzen zijn relatief laag en ook is het leven er aanzienlijk goedkoper dan in andere Europese landen. In dit artikel vindt u een handige checklist met allerlei verhuistips voor het emigreren naar Spanje. Bent u benieuwd wat de kosten zijn voor zo’n internationale verhuis? Of wilt u weten wat een verhuisfirma voor u kan betekenen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij meerdere verhuisfirma’s in ons netwerk. U ontvangt maximaal 5 offertes zodat en een goede vergelijking kunt maken tussen de verschillende mogelijkheden. Zo vindt u altijd een verhuisfirma dat past bij u wensen voor een scherpe prijs!

verhuis spanje

Formaliteiten regelen in België

Voordat u gaat emigreren naar Spanje, zijn er bepaalde zaken die afgehandeld moeten worden in België. Wij raden u aan om voor uzelf een checklist te maken met daarop alle formaliteiten die u moet afhandelen in België voordat u vertrekt, zodat u niet zomaar iets vergeet. U kunt bijvoorbeeld uw huidige huis verkopen of verhuren. Als u werkt, moet u zorgen dat uw werkgever op de hoogte is van uw verhuis. Heeft u kinderen die nog op school zitten? Dan moeten zij worden uitgeschreven bij hun huidige onderwijsinstelling. U moet zich ook uitschrijven bij uw huidige gemeente en overal een adreswijzing doorgeven (denk hierbij aan uw bank en zorgverzekeraar). Omdat Spanje, net zoals België, ook aangesloten zit bij de Europese Unie, heeft u geen visum nodig. U kunt vrij reizen binnen en buiten de landsgrenzen. Verderop in deze checklist vindt u ook een overzicht met formaliteiten die in het land van bestemming geregeld moeten worden.

verhuizen spanje

Kosten van een verhuis naar Spanje

De kosten van het verhuizen naar Spanje kunnen enorm variëren. Dit komt omdat de kosten afhankelijk zijn van verschillende factoren. De gemiddelde kosten van een internationale verhuis naar Spanje kunnen tussen de €2.000,- en €6.000,- liggen. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van uw inboedel, de afstand tot de bestemming en eventuele verzekeringen of opslag. De hoeveelheid spullen die u wilt verhuizen, bepaalt ook hoeveel ruimte u nodig heeft in een verhuiswagen of vrachtwagen. U kunt uw inboedel gewoon via de weg verhuizen. Het duurt ongeveer 2-3 dagen totdat de inboedel uw eindbestemming bereikt. Omdat we te maken hebben met een relatief groot land, kan de afstand tot de bestemming best oplopen, wat ook mee speelt in de transportkosten. De kosten zullen dan ook lager zijn wanneer u eindbestemming in het noorden ligt en niet in het zuiden. Het is aan te raden om uw inboedel te laten verzekeren, zodat niet voor ongewenste kosten komt te staan. Een verzekering vermindert daarbij ook uw onzekerheid en stress, maar zal de kosten wel verhogen. Als u nog geen woning heeft, maar wel wilt verhuizen, kunt u ervoor kiezen om uw spullen op te slaan in een opslagbox. Dit kost natuurlijk ook extra.

3 dingen die u moet regelen om te kunnen emigreren

Als u langer dan 3 maanden wilt verblijven in Spanje, zijn er 3 belangrijke zaken die u moet regelen als u gaat emigreren:

Verhuis regelen

Als u al een tijdje met het idee loopt om te verhuizen naar Spanje, en zo ver bent om de stap te zetten, kunt u beginnen aan de planning van het verhuizen. Er zijn veel zaken die komen kijken bij een verhuis. Om het uzelf makkelijk te maken kunt u een checklist maken met daarin alle zaken die u moet regelen voor, tijdens en na vertrek. Verder kunt u onze verhuistips doorlezen om te kijken welke verhuistips voor u van toepassing zijn. Dan zijn er nog een aantal praktische zaken waar u over na moet denken. U kunt ervoor kiezen om alles zelf te verhuizen of om een verhuisfirma in te schakelen die u helpt met het transport, laden en lossen van uw eigendommen. Het is mogelijk om zelf naar de bestemming te rijden, maar dit is vaak een lange reis waar veel mensen erg tegenop kijken. Over het algemeen is het inhuren van een verhuisfirma populair voor internationale verhuizingen, omdat dit echt zorgt voor minder stress. Er moet al zoveel geregeld worden qua inschrijvingen en uitschrijvingen, dat mensen zich ook niet nog druk willen maken of alles wel heelhuids aankomt op de plek van bestemming. Het kost wel wat meer, maar door minder stress en minder onzekerheid kunt u wel meer genieten tijdens het verhuizen. U kunt er zelfs voor kiezen om naar de bestemming toe te vliegen, als u zelf geen lange reis wilt maken.

Handige verhuistips

Emigreren is een hele opgave. Wij geven u daarom in deze korte checklist met daarin een aantal nuttige verhuistips, zodat u volop kunt genieten van het verhuizen naar het buitenland en u zich geen zorgen hoeft te maken over formaliteiten:

  • Wees op tijd met het regelen van het (internationale) transport, huisvesting, etc.
  • Zorg dat alle reisdocumenten geldig en volledig zijn voordat u gaat emigreren.
  • Controleer of uw diploma’s geldig zijn in Spanje en vertaal ze eventueel naar het Spaans of het Engels.
  • Regel voordat u gaat verhuizen alvast huisvesting, zodat u uw spullen in een keer naar de eindbestemming kunt verhuizen zonder dat dit eerst ergens moet worden opgeslagen.
  • Leer alvast een beetje Spaans, dit heeft voordelen voor solliciteren en het leggen van contacten.
  • Maak voor uzelf een checklist met daarop alle zaken die geregeld moeten worden. Hierdoor weet u precies wat er al geregeld is en wat er nog geregeld moet worden.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw verhuis naar Spanje?

Vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde verhuisfirma’s. Uw verhuis is bij ons in goede handen!

Vraag offertes aan

Werken, wonen en pensioen

U heeft geen werkvergunning nodig als u wilt werken in Spanje. Als u nog werkt zoekt, kunt u zich inschrijven bij het Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE), of Eures Zij zullen u helpen bij de zoektocht naar een baan. Doordat het economische gezien steeds beter gaat, trekt ook de banenmarkt aan. Het Spaanse leven is voor veel Belgen erg aantrekkelijk, omdat de huisprijzen relatief laag zijn. De Spaanse huizen zien er vaak mediterraans uit en zijn vaak voorzien van een zwembad in de tuin. Bovendien is het leven relatief goedkoop in vergelijking met andere Europese landen. Als u als gepensioneerde wilt emigreren, moet u zich inschrijven bij het Registro Central de Extranjeros. Als u alleen in België sociale bijdragen heeft betaald, wordt uw pensioen volgens de regels van het Belgische pensioen berekend. U zult dit pensioen volledig blijven ontvangen als u naar Spanje gaat emigreren.

Gratis gezondheidszorg

De gezondheidszorg is goed geregeld in Spanje. Het systeem van Nationale Gezondheidszorg (INSALUD) is momenteel een van de meest moderne systemen op het gebied van gezondheidszorg van heel Europa. Het is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Dit zorgt ervoor dat zowel de allerarmsten als de allerrijksten toegang hebben tot medische hulp. De bekostiging van de gezondheidszorg wordt vaak ingehouden van uw loon door middel van sociale premies. Er wordt helaas wel bezuinigd op de gezondheidszorg, waardoor er soms lange wachttijden zijn en de hygiëne niet altijd geweldig is. U kunt ook kiezen voor een particuliere zorgverzekering. Deze zal qua kosten hoger liggen dan een algemene zorgverzekering, maar heeft wel meer voordelen. Omdat een particuliere zorgverzekering vaak een eigen netwerk heeft van ziekenhuizen en huisartsen, kunt u genieten van een betere service, kortere wachttijden en modernere apparatuur.

verhuisfirma spanje

Vind een internationale verhuisfirma!

Wanneer u zeker weet dat u klaar bent voor de grote stap: verhuizen naar het zonnige Spanje, staat u nog één ding te doen. Het vinden van een internationale verhuisfirma die past bij uw wensen. Wij zijn een netwerk van verhuisfirma’s die werkzaam zijn door heel België. Als u uw wensen doorgeeft via onze offertepagina, zorgen wij ervoor dat deze wensen terechtkomen bij meerdere verhuisbedrijven bij u in de buurt. U krijgt van hen tot maximaal 5 offertes terug, zodat u een goede vergelijking kunt maken op het gebied van prijs, kwaliteit en aanbod. Zo vindt u een verhuisfirma dat bij u past en krijgt u altijd de beste deal voor uw internationale verhuisklus. En samen met deze checklist van verhuistips, kunt u zonder zorgen en zonder stress emigreren naar Spanje!

Gratis offertes aanvragen
verhuistips spanje

Wat zou u zelf kunnen verhuizen?

U kunt er natuurlijk voor kiezen om binnen een paar uur per vliegtuig naar Spanje te emigreren. Een andere transportoptie is om er zelf heen te rijden. Hierdoor kunt u ook meteen uw auto verhuizen en kunt u gemakkelijk huisdieren vervoeren. U moet er dan alleen nog voor zorgen dat uw auto een Spaans kentekenen krijgt. Dit kan tot maximaal 60 dagen naar aankomst, anders moet u invoerrechten betalen voor uw voertuig. Als u huisdieren zoals een hond, kat of fret wilt verhuizen, moeten deze in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort en een chip of tatoeage. Zowel het paspoort als de chip of tatoeage kunt u krijgen bij uw eigen dierenarts in België. Ook moeten uw huisdieren minimaal 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Als u ervoor kiest om zelf naar de eindbestemming toe te rijden. Is het aan te raden om alle dagelijkse benodigdheden zelf mee te nemen. Hierdoor hoeft u, als u eenmaal op de plek van bestemming bent, niet eerst alle verhuisdozen door op zoek naar een tandenborstel of een aspirine.