Naar Frankrijk verhuizen?

Vergelijk gratis offertes van verhuizers en bespaar!

Gratis – Vrijblijvend

Verhuizen naar Frankrijk

Wilt u verhuizen naar Frankrijk? Er zijn een boel dingen die geregeld moeten worden voordat het daadwerkelijke verhuizen begint. U verhuist immers niet alleen van huis en woonplaats, maar ook van land. Een populaire buitenlandse bestemming is voor vele mensen ons buurland Frankrijk. Het land van het kaasplankje en heerlijke Zuid-Franse wijnen. Maar Frankrijk heeft meer te bieden dan alleen lekker eten en drinken. U kunt genieten van een prachtige natuur en ook profiteren van de gemakken van een grote stad in de buurt.

Besparen op de kosten voor de verhuizing naar Frankrijk? Vergelijk dan gratis offertes! Start gratis offerteaanvraag!

In dit artikel komt u alles te weten over een verhuis naar Frankrijk vanuit België en wat hierbij komt kijken op het gebied van wonen en werken. Aan de hand van dit artikel en checklist gaat u goed voorbereid emigreren naar het buitenland.

verhuis naar Frankrijk

Hoe vind ik een internationale verhuisfirma?

Op het eerste oog lijkt het vinden van een internationale verhuisfirma misschien een moeilijke opgave, aangezien verhuizen naar het buitenland op zichzelf al een hele opgave is. Maar wees gerust, want via onze website vindt u altijd een internationaal verhuisbedrijf dat past bij al uw wensen omtrent het verhuizen naar het buitenland. Wij zijn een netwerk van verschillende verhuisfirma’s die werkzaam zijn in België. Vraagt u via onze service offertes aan? Dan zorgen wij ervoor dat u in contact komt met verhuisfirma’s die internationaal verhuizen. U kiest het bedrijf dat het beste bij u past op het gebied van aanbod en prijs. Wij raden u aan om een internationale verhuis altijd te regelen via een ervaren verhuisfirma, zodat uw inboedel goed verzekerd is.

Als particulier of bedrijf verhuizen?

U hoeft natuurlijk niet altijd als particulier te verhuizen. U kunt ook als bedrijf verhuizen naar Frankrijk. Wellicht omdat dit een geografisch voordeel heeft, of uw afzetgebied meer in Frankrijk ligt dan in België. Bij het verhuizen van een bedrijf naar het buitenland komen weer andere zaken kijken dan bij een particuliere verhuis. De inboedel van een bedrijf kan er namelijk heel anders uitzien dan die van een gezin. Denk hierbij aan een industriële keuken of zware bureaus. U moet er rekening mee houden dat het verhuizen van een bedrijf duurder is dan een particuliere verhuis, omdat er meer mankracht en opslagruimte nodig is voordat u in uw nieuwe huis kunt gaan wonen.

verhuizen Frankrijk

Welke diensten / instanties moeten verwittigd worden?

Bij het verhuizen vanuit België naar Frankrijk komen meer zaken kijken dan u wellicht op het eerste gezicht zou denken. Ondanks dat u misschien vanuit uw huidige locatie binnen een paar uren met de auto in Frankrijk bent, moet u rekening houden met andere regels en wetten. Gelukkig zijn er al heel wat zaken die geregeld kunnen worden voordat u gaat emigreren vanuit België, zodat u eenmaal aangekomen op uw bestemming zich geen zorgen hoeft te maken. Een voordeel van deze kleinere afstand, is dat uw inboedel waarschijnlijk per vrachtwagen vervoerd kan worden, wat weer scheelt in transportkosten. Hieronder vindt u een checklist met de belangrijkste zaken die geregeld moeten worden als u gaat verhuizen vanuit België, zowel voor als na vertrek:

  • Schrijf u uit bij uw huidige gemeente.
  • Lees goed door wat de fiscale verplichtingen zijn voor u in Frankrijk.
  • Vraag bij uw zorgverzekering wat de regels zijn omtrent emigreren naar het buitenland.
  • Schrijf u in bij de Belgische ambassade in Frankrijk de Belgische ambassade in Frankrijk.
  • Vraag een nieuwe identiteitskaart aan bij de Belgische ambassade in Frankrijk.
  • Schrijf uw auto in. Controleer voor u vertrekt hoeveel tijd u heeft voordat u uw auto moet inschrijven.

Benieuwd naar de mogelijkheden en prijzen voor uw verhuis naar Frankrijk?

Vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde verhuisfirma’s. Uw verhuis is bij ons in goede handen!

Bankzaken en belastingen

De voornaamste vorm van belasting die u moet betalen als u in Frankrijk gaat wonen is inkomstenbelasting. Hier moet u zelf aangifte van doen. De Franse regering heeft een app ontwikkeld voor vrijwel alle smartphones waarop u gemakkelijk uw belastingaangifte kunt doen en andere zaken zoals adreswijzigingen kunt doorgeven. Het Franse belastingsysteem is een progressief systeem, dit houdt in dat u meer belasting moet betalen wanneer u meer inkomen heeft. Verder bestaan er in Frankrijk nog overige belastingen, zoals belasting over de winst van de verkoop van een tweede huis en belasting na het overlijden van een partner. Wanneer u niet zeker weet welke belastingvormen voor u van belang zijn, kunt u informeren bij een specialist op het gebied van belasting en emigreren.

Hoe zit het met gezondheidszorg?

In Frankrijk bent u op de goede plek als het om gezondheidszorg gaat. Het is niet verplicht om een verzekering af te sluiten, maar omdat u hier wel recht op heeft doen veel Fransen dit wel. De gezondheidszorg is in Frankrijk zo geregeld dat u niet zelf voor u verzekering hoeft te betalen als u hier het geld niet voor heeft. De overheid betaalt dan uw zorgverzekering. U kunt er ook voor kiezen om via uw werkgever een zorgverzekering af te sluiten. Hierna levert u maandelijks ongeveer 5.5% aan loon in. Voor de rest van uw gezien zou u dan nog particulier een verzekering af moeten sluiten. Dit is, vergeleken met andere Europese landen, een relatief goedkope verzekering. Informeer altijd eerst bij uw eigen zorgverzekeraar als u vragen heeft over bijvoorbeeld zaken zoals een hospitalisatieverzekering. U kunt zelf ook altijd op de site over sociale zekerheid in Frankrijk kijken voor eventuele vragen of een checklist met zaken die afgehandeld moeten worden.

verhuisfirma frankrijk

Verhuizen met kinderen

Niet alleen voor u als volwassene is wonen in een nieuw land een grote stap, maar het leven van uw kinderen gaat ook zeker veranderen. Nieuwe vrienden en vriendinnetjes, een nieuwe school en dan ook nog een hele nieuwe taal leren. Dit is natuurlijk niet niks voor een kind. Het onderwijssysteem in Frankrijk is zo ingedeeld dat er meerdere niveaus bestaan binnen een leeftijdscategorie. Hierdoor is er dus geen sprake van zittenblijvers. Over het algemeen kunnen kinderen die nieuw zijn, instromen in de klas van hun leeftijd. Op sommige Franse scholen is het zo dat er een bepaalde instroomklas bestaat voor niet-Frans sprekende kinderen. In deze klassen wordt intensief Frans gesproken zodat de kinderen de taal vlot onder de knie krijgen. Als u uit een Franstalig deel van België komt, hoeft u uiteraard minder rekening te houden met een taalbarrière. Het is belangrijk om uw kinderen tijdig in te schrijven bij hun nieuwe school, zodat ze niet later beginnen dan de rest van hun leeftijdgenootjes en kans hebben op een studieachterstand.

Misschien ook interessant: Tips voor uw verhuis met kinderen.

werken in frankrijk

Werken in Frankrijk

Wellicht heeft u al een nieuwe baan in Frankrijk, of gaat u eenmaal aangekomen op de plek van bestemming op zoek naar één. Belangrijk om te weten is dat u geen werkvergunning nodig heeft, omdat Frankrijk net zoals België aangesloten is bij de EU. Hierdoor is er sprake van een vrij verkeer aan werknemers binnen de EU. Het is handig als u een goed woordje Frans spreekt zodat u gemakkelijk kunt solliciteren.

Nederlandstalige diploma’s kunt u met u sollicitatie meesturen, maar vergeet dan niet een korte beschrijving toe te voegen in het Frans of Engels. Het is aan te raden om alvast in België een korte taalcursus te doen voordat u gaat verhuizen. De Franse bedrijfscultuur is zeer hiërarchisch, met een afstand tussen werknemer en werkgever. Als u dit van uw vorige baan niet gewend bent, kunt u hier rekening mee houden.

Huisdieren verhuizen

Mocht u uw huisdieren ook mee willen verhuizen naar Frankrijk, dan kan dat gewoon. Wel moet u rekening houden met de regels die horen bij het emigreren van een huisdier, voordat u samen met u huisdieren in dit land gaat wonen. We hebben het over huisdieren van het kaliber hond of kat. U kunt uw huisdier alleen meeverhuizen als deze ouder is dan 3 maanden en 21 dagen voor vertrek is ingeënt tegen hondsdolheid. Ook moet uw huisdier beschikken over een EU-dierenpaspoort en een chip of tatoeage die te regelen is bij een dierenarts. Voor hondenrassen als Staffordshire terriër of een pitbull gelden speciale regels. Deze waak- of aanvalshonden mogen zonder stamboompapieren het land niet in, zelfs niet voor een vakantie. Als ze wel stamboompapieren hebben moeten ze verzekerd zijn en moeten ze ten aller tijden aangelijnd en gemuilkorfd zijn in openbare plaatsen.

Vanuit pensioen naar Frankrijk

Wanneer u klaar bent met werken en zin heeft in een avontuur, kunt u erover nadenken om na uw pensioen te verhuizen naar Frankrijk. Optimaal genieten van uw vrije dagen in een nieuw land met een andere cultuur en omgeving. Om maar een voorbeeld te noemen: oneindig veel wijngaarden in Zuid-Frankrijk waar u terecht kunt voor een wijnproeverij. België betaalt altijd maandelijks uw pensioen uit als u emigreert naar een land binnen de Europese Unie. Het enige wat u hier voor hoeft te doen, is eenmaal per jaar een soort ‘levensbewijs’ invullen. Heeft u uw pensioen opgebouwd in verschillende landen? Of heeft u als ambtenaar of zelfstandige gewerkt? Dan liggen de regels voor pensioenuitkering in Frankrijk wat ingewikkelder. Neem voor specifieke informatie hierover contact op met de Rijksdienst voor pensioenen. Uw pensioen is vrijgesteld van bedrijfsvoorheffing en belasting, mits u dit zelf meldt bij de lokale belastingdienst in Frankrijk. Verder heeft u als gepensioneerde altijd recht op geneeskundige zorg in landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie. Informeer voor vragen omtrent bijvoorbeeld uw hospitalisatieverzekering als gepensioneerde altijd bij uw eigen zorgverzekeraar.

verhuisservice Frankrijk

Vind een internationale verhuisfirma: gratis offertes!

Denk u nu: dat klinkt als een droom, zo’n verhuis vanuit België naar buurland Frankrijk? Maak van uw dromen werkelijkheid en trek de stoute schoenen aan. Wij zijn een netwerk van meerdere verhuisfirma’s die zowel nationaal als internationaal verhuizen. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via de offertepagina. Na ontvangst van uw aanvraag sturen wij uw offerte door naar diverse erkende verhuisfirma’s bij u in de buurt. U ontvangt vervolgens tot maximaal 5 offertes terug van deze bedrijven. Hierna kunt u de offertes vergelijken op prijs en aanbod en vindt u altijd het perfecte verhuisbedrijf voor uw internationale verhuisklus! En met deze checklist in uw achterhoofd verloopt uw verhuis gegarandeerd op rollertjes.

Verhuizen naar andere landen binnen Europa: