Naar Zwitserland verhuizen?

Vergelijk gratis offertes van verhuizers en bespaar!

Gratis – Vrijblijvend

Verhuizen naar Zwitserland

Gaat u verhuizen naar Zwitserland? Dan moet u veel regelen voor het emigreren. Wist u bijvoorbeeld dat u een verblijfsvergunning nodig heeft om voor langere tijd te mogen werken en wonen in dit land? Zwitserland maakt namelijk geen deel uit van de Europese Unie. Schakel een verhuisfirma in voor de verhuizing. De verhuizers hebben veel ervaring met internationale verhuizingen en weten ook welke douaneformaliteiten er nodig zijn. Besparen op de kosten?

Start gratis offerteaanvraag.

U ontvangt dan maximaal 5 offertes om te vergelijken. Op deze pagina leest u meer over de voordelen van het verhuizen naar Zwitserland en wat u moet regelen. Ook geven we u informatie over de verhuisservice van internationale verhuisbedrijven.

verhuizen naar Zwitserland

Voordelen van emigreren naar Zwitserland

Zwitserland is één van de landen met de hoogste levensstandaard. Er is politieke stabiliteit, een prachtige natuur en cultuur en het is één van de veiligste landen in de EU. Daarnaast zijn de scholen en de gezondheidszorg van hoge kwaliteit. Wist u dat Zwitserland een zeer gunstig belastingklimaat heeft? Zo wordt vermogenswinsten bijvoorbeeld niet belast. Genoeg redenen dus om te verhuizen naar dit mooie land!

De belangrijkste voordelen van het wonen in Zwitserland:

 • Aantrekkelijk belastingklimaat
 • Goede gezondheidszorg
 • Uitstekend onderwijs
 • Politieke stabiliteit
 • Prachtige natuur

internationale verhuis

Waarom een internationale verhuisfirma inschakelen?

Een verhuizing is altijd veel werk en bij een internationale verhuizing moet er nog veel meer geregeld worden. Door een verhuisfirma in te schakelen, verloopt uw verhuizing een stuk soepeler. Het verhuisbedrijf weet namelijk precies wat er geregeld moet worden en waar u rekening mee moet houden. Denk aan douaneformaliteiten en het regelen van transport.

Een verhuisbedrijf helpt u niet alleen met het regelen van het benodigde papierwerk voor uw inboedel, maar pakt ook alles in. Geen gedoe met verhuisdozen of ander inpakmateriaal, de verhuizer regelt dit allemaal voor u.

Andere verhuisdiensten die ze leveren zijn het demonteren en monteren van meubels, goederenopslag, meubeltransport en het regelen van een verhuislift.

Waar helpt een verhuisfirma u bij?

Wanneer u gaat verhuizen naar het buitenland, moet u veel regelen. Een internationaal verhuisbedrijf heeft veel ervaring met het verhuizen en is u graag van dienst. Lees hieronder meer over wat een verhuizer voor u kan doen. Schakel een verhuisbedrijf in voor:

 • het regelen van het benodigde papierwerk (zoals douaneformaliteiten);

 • het demonteren en monteren van meubels;
 • het inpakken van de boedel en het meubeltransport.

emigreren naar Zwitserland

Benieuwd naar de prijzen voor uw verhuis naar Zwitserland?

Vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde verhuisfirma’s uit uw regio!

Volledig in- en uitpakken van uw huisraad

Het inpakken van uw huisraad kost altijd veel tijd. Bovendien moet u veel verhuisdozen en ander inpakmateriaal aanschaffen. Een verhuisfirma regelt zelf het benodigde inpakmateriaal en pakt alles zorgvuldig in.

Op de plaats van bestemming pakken ze desgewenst alles dozen uit. Dit scheelt u veel werk. Het in- en uitpakken verloopt snel en efficiënt door de ervaring van de verhuizers.

De verhuiswagen of container in- en uitladen

Wanneer u gaat verhuizen naar Zwitserland, heeft u meubeltransport nodig. De wegen naar Zwitserland zijn erg goed, waardoor verhuizen met een verhuiswagen snel en veilig is. De kosten voor een verhuiswagen zijn onder andere afhankelijk van de grootte van de verhuiswagen die u nodig heeft. De verhuizers zetten al uw meubilair, de verhuisdozen en andere inboedel goed vast in de verhuiswagen. Voordeel is dat u meestal verzekerd bent tegen schade.

Meubels monteren en elektrische apparaten installeren

Eén van de services van een verhuisfirma is de montageservice. Door hiervoor verhuizers in te schakelen, heeft u tijd over voor andere zaken. De verhuizers demonteren de meubels in uw oude woning, en zetten ze op de juiste plek in uw nieuw woning weer in elkaar. Laat ook meteen de vaatwasser of wasmachine installeren na het verhuizen. Ook kleine klusjes zoals het verven van een muur of ophangen van verlichting zijn geen probleem.

verhuizers

Regelen in België

U moet een aantal dingen regelen in België, wanneer u gaat emigreren naar Zwitserland. Zo moet u bijvoorbeeld uw elektriciteit en internet laten afsluiten, maar ook alle abonnementen. Denk hierbij aan de sportschool, tijdschriften, misschien een telefoonabonnement en de krant. Sluit niet direct uw Belgische rekening af, want deze heeft u vaak nog nodig. Regel onder andere deze zaken alvast in België:

 • Geef uw emigratie aan bij de bevolkingsdienst.
 • Zeg uw elektriciteit-,tv- en andere abonnementen op .
 • Regel een internationale verhuisfirma voor het verhuizen.
 • Zoek alvast naar een geschikte school voor uw kinderen.
 • Zeg de huur van uw woning op of verkoop uw woning.
 • Vraag advies over invoerregelingen en andere belangrijke zaken.

Visum of verblijfsvergunning aanvragen

Wanneer u voor langere of zelfs onbepaalde tijd in Zwitserland wilt verblijven, heeft u een verblijfsvergunning nodig. Voor korte duur, tot 90 dagen, is uw Belgische paspoort voldoende en heeft u geen visum nodig. Er wordt voor een verblijfsvergunning onderscheid gemaakt tussen mensen die korter dan 1 jaar en langer dan 1 jaar willen blijven.

U heeft een ‘residence permit’ nodig wanneer u langer dan 90 dagen per jaar wilt blijven, dit wordt ook wel een B-permit genoemd. Een permanente vergunning voor verblijf wordt een C-permit genoemd.

Voor het ontvangen van een visum of verblijfsvergunning moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze documenten vraagt u aan in de gemeente waar u gaat wonen.

Belangrijke voorwaarden voor uw verhuizing naar Zwitserland

Omdat de Zwitserland geen EU-lidstaat is, mag u niet zomaar emigreren naar dit land. Voor de aankoop van een woning of het tekenen van een huurovereenkomst heeft u bijvoorbeeld een visum of verblijfsvergunning nodig.

Daarnaast moet u aantonen dat u genoeg middelen heeft om uzelf te voorzien in het eigen levensdonderhoud. U mag namelijk geen aanspraak doen op de Zwitserse sociale zekerheid. Ook als u gepensioneerd bent geldt deze regel, omdat u niet afhankelijk mag worden van het verzekeringssysteem.

Alle inwoners in Zwitserland moeten een ziektekostenverzekering afsluiten. U dus ook na het emigreren! Binnen drie maanden na het verhuizen naar Zwitserland moet u zich aanmelden bij een verzekeringsmaatschappij.

Verder heeft u een geldig paspoort nodig, een geboorteakte en akte van trouwen of scheiding (indien van toepassing).

Checklist: verhuizen naar Zwitserland

Sommige zaken voor het emigreren kunt u al regelen of afsluiten in België, maar voor andere zaken moet u in het land zijn. Denk aan het openen van een Zwitserse bankrekening of het aanvragen van een visum of vergunning voor verblijf. Het is verstandig om een makelaar in te schakelen voor het zoeken naar een koop- of huurwoning. De makelaar helpt u graag en kan u meer vertellen over alle regelgeving. Plan uw verhuizing ver van tevoren, zodat u genoeg tijd heeft om alles te regelen voor het emigreren en het verhuizing. Onderstaande zaken voor het emigreren moet u onder andere regelen in Zwitserland:

 • Aanvragen visum of verblijfsvergunning
 • Internationaal rijbewijs aanvragen
 • Woning zoeken en abonnementen afsluiten
 • Afsluiten ziektekostenverzekering en aanmelden sociale zekerheid
 • Open een Zwitserse bankrekening
 • Sluit persoonlijke verzekeringen af

Kijk voor een handige checklist op viw.be

kosten verhuizer

Hoe zit het met belastingtarieven?

In Zwitserland moet u ook belasting betalen na het emigreren. Het belastingstelsel in dit land is heel anders dan in België. Er is een federaal, landelijk, belastingsysteem en elk kanton, gebied, heeft ook nog eigen belastingregels.

Een unieke federale belastingregel is de ‘Pauschal besteuerung’, want u betaalt belasting over het bedrag van de jaarlijkse kosten van uw levensonderhoud. U hoeft dus geen belasting te betalen over uw inkomen of vermogen.

Op kantonnaal en gemeentelijk niveau moet u wel vermogensbelasting betalen. Alle kantons hebben eigen regels en belastingtarieven. Soms betaalt u dus een stuk meer omdat u in een ander gebied woont. Het maximale btw-tarief op goederen en diensten in 8%.

verhuizen van België naar Zwitserland

Stappenplan: de inboedel verhuizen

Doordat Zwitserland niet bij de EU hoort, gelden er importregels wat betreft uw inboedel. Bij de douaneovergang moet u bijvoorbeeld een inventarisatielijst laten zien. Elke doos moet u nummeren en u moet opschrijven wat erin zit. Let bij het plannen van de verhuisdag op de openingstijden van de Zwitserse douane. Vaak zijn de douaneposten in het weekend gesloten voor het invoeren van goederen. Stappenplan voor het verhuizen van de inboedel:

 1. Beslis wat u mee wilt verhuizen en wat u niet meer nodig heeft.
 2. Controleer of er beperkingen zijn wat u mag invoeren (zoals alcohol en rookwaren).
 3. Maak een inventarisatielijst (verplicht voor douane) en noteer per doos wat er inzit.
 4. Pak de verhuisdozen in en nummer elke doos (corresponderend aan de inventarisatielijst).

Wat kost een verhuizing naar Zwitserland?

Gemiddeld liggen de kosten voor het verhuizen naar Zwitserland tussen de €2.500,- en de €6.000,-. De totale kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren. Misschien heeft u een parkeervergunning nodig voor de verhuiswagen of wilt u een verzekering afsluiten tegen schade. Ook het aantal verhuizers en de hoeveelheid inboedel beïnvloeden de prijs.

Welke factoren beïnvloeden de kosten?

 • Verhuisservices: montage, inpakken, huren van een verhuislift en goederenopslag.
 • Meubeltransport: hoeveel kilometer moet er afgelegd worden voor de verhuizing en hoe groot moet de verhuiswagen zijn.
 • Grootte: hoe meer spullen u laat verhuizen, hoe hoger de kosten.
 • Aantal verhuizers: de kosten worden bij meer verhuizers hoger.
 • Overige factoren: verzekeringen, speciaal vervoer (bijv. een piano), importkosten, parkeervergunning en dergelijke.

Wonen en werken in Zwitserland

Wanneer u gaan emigreren in Zwitserland moet u verzekerd zijn bij een ziektekostenverzekeraar en bent u verplicht deel te nemen aan de Zwitserse sociale zekerheid. Het pensioen valt ook onder deze zekerheid. Op rsz.fgov.be staat hier meer informatie over.

Voor het ontvangen van een verblijfsvergunning heeft u werk nodig. De lonen in dit land zijn hoger dan in andere Europese landen, maar de lasten zijn ook hoger.

Belgische diploma’s worden meestal overgenomen na het emigreren, maar dan moet het niveau van de opleiding gelijkwaardig zijn aan het niveau in Zwitserland. In Europa worden diploma’s uit alle lidstaten erkend en Zwitserland heeft dit systeem overgenomen.

verhuizing inboedel

Handige bespaartips

U wilt natuurlijk niet te veel betalen voor uw verhuizing. Daarom hebben wij nog een aantal handige tips voor u om te besparen op de totaalprijs. Doe bijvoorbeeld een aantal klusjes zelf en regel verhuisdozen via vrienden of dozen bij de supermarkt. De beste tip die wij u kunnen geven is het vergelijken van prijsoffertes van verhuisbedrijven uit de regio. U bespaart zo tot wel 40% op de verhuiskosten. Met deze tips bespaart u op de verhuiskosten:

 • Neem alleen de spullen mee die u echt nodig hebt.
 • Doe een aantal klusjes (zoals montage) voor de verhuizing zelf.
 • Deel het meubeltransport met andere verladers.
 • Vergelijk altijd offertes van internationale verhuizers.

kosten verhuisfirma

Internationale verhuizers inschakelen? Vergelijk offertes!

Gaat u emigreren naar Zwitserland? Dan komt er vast veel op u af. U moet ten slotte veel regelen. Schakel daarom de hulp in van een verhuisfirma voor uw verhuizing.

Verhuizers nemen u veel werk uit handen en weet precies wat er nodig is voor het verhuizen. Zo gelden er importregels voor het invoeren van goederen zoals uw inboedel.

Besparen op de kosten? Zo doet u dat!

Vul het offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen. Vergelijk de aanbiedingen op uw gemak thuis en kies eenvoudig de beste verhuisfirma.

Verhuizen naar: